Ecoplant: een sierlijke bloem van zonnepanelen die met de zon mee draait

Interessant? Deel het artikel

ecoplant

Leg eerst beschikbare daken maar eens vol, is een argument tegen zonneparken op het platteland. Ecoplant is een nieuw argument in de discussie: een stand alone setje zonnepanelen in de vorm van een bloem. Ook nog eens met opslagcapaciteit, en als je wil straatverlichting, wifi en beveiligingscamera’s.

De Ecoplant is bedacht door de Zwolse Hans Veenemans. Jansen Wijhe zet ze als uitvoerende partij sinds eind vorig jaar overal in Nederland neer. De solar bloem levert, zo zeggen Koen Jansen en Hans Veenemans het, “beeldschone energie op”. Beeldschoon omdat de ecoplant er mooi uitziet, maar ook omdat hij groene energie produceert en opslaat.

De Ecoplant is in aanschaf duurder dan zonnepanelen op je dak, maar omdat de ecoplant met de zon meedraait is de opbrengst hoger, wat hem onder de streep goedkoper maakt. Groot voordeel is ook dat je hem overal neer kunt zetten waar je stroom nodig hebt. De ecoplant heeft met een accu namelijk een eigen opslag.

Die eigen batterij in de Ecoplant is extra interessant omdat de overheid het salderen af aan het schaffen is, ieder jaar krijg je minder subsidie op de stroom die je terug levert aan het net. Daardoor wordt het steeds belangrijker opslag te hebben van wat je zelf opwekt voor verbruik op het moment dat de zon niet schijnt.

De panelen van de ecoplant zijn voorzien van de laatste technische snufjes, zoals een geribbelde oppervlakte zodat één zonnestraal twee keer wordt opgevangen. De panelen hebben ook een zelfreinigende coating.

De Ecoplant is te koppelen aan het energienet, maar ook aan zonnepanelen op het dak. Daarmee is hij ook uitermate geschikt voor uitbreiding van je eigen opweksysteem. Maar je kunt hem ook op andere manieren multifunctioneel maken door bijvoorbeeld LED-straatverlichting of camerabeveiliging toe te voegen. Of zet hem in een natuurgebied waar je er een digitaal informatiepunt van kunt maken, met wifi en al.
Je kunt hem ook als laadpaal voor de auto gebruiken. Of als stroomvoorziening op festivals. De gemeente Amsterdam heeft inmiddels Ecoplanten voor de speeltuinen gekocht om de bezoekers van wifi-signalen en CO2 neutrale stroom te voorzien.’

Als je een Ecoplant wil zien, moet je even naar Enexis aan de Marsweg in Zwolle rijden. Of naar het kantoor van Nooter installatiebedrijven te Zwolle.
Het goedkoopste model – de Hexagon 600 – staat binnen twee uur operationeel voor 6.500 euro exclusief btw bij je thuis.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.