‘Dweilen doe je met de kraan dicht dus stop subsidie aan fossiele energie!’

Als je de klimaatverandering wil stoppen, moet je om te beginnen de subsidie op fossiele energie afschaffen. Wim van Vilsteren en Toin Lambrechts werken beiden in de watersector. Van hen de vraag of we aandacht willen vestigen op de petitie die oproept de fossiele economie een halt toe te roepen.

Interessant? Deel het artikel

fossiel subsidie

Wim van Vilsteren uit Deventer woont in de IJsselvallei en is groot IJsselliefhebber. Toin Lambrechts heeft zijn hart verpacht aan het Vechtdal. Samen met andere werknemers in de Nederlandse watersector maken ze zich zorgen. Zij zien met lede ogen aan dat de effecten van klimaatverandering grote gevolgen heeft voor het leven wereldwijd.

De watersector werkt aan een toekomstbestendige en leefbare omgeving. Maar het wordt steeds moeilijker om met de perioden van droogte en wateroverlast om te gaan. De steun van de overheid voor fossiele bedrijven met subsidies en belastingkortingen werkt dit tegen en bevordert juist niet de transitie die we met elkaar moeten doormaken.

Werk jij met water (bij een adviesbureau, provincie, belangenorganisatie, waterbedrijf, waterschap of rijksoverheid) en wil je dat dit geld juist voor de verduurzaming van de Nederlandse bedrijven en huishoudens wordt ingezet? Teken dan deze petitie die we dan samen aan de Nederlandse politiek gaan aanbieden: link

Oproep aan de politiek
Een fossiele economie is niet van deze tijd!
Zet fossiel geld in voor een volhoudbare toekomst

Fossiele subsidies staan haaks op het Klimaatakkoord
Zet de miljarden aan overheidssubsidies en belastingkortingen voor fossiele bedrijvigheid in voor verduurzaming van de Nederlandse bedrijven en huishoudens. Het subsidiëren van de fossiele bedrijvigheid werkt contraproductief en staat haaks op het Klimaatakkoord. Ik werk in de Nederlandse Watersector en zie met lede ogen aan dat de effecten van klimaatverandering ontwrichtend werken.

Dagelijks wordt de watersector geconfronteerd met klimaatverandering. De gevolgen zijn groot en heftig, zoals in juli 2021 in de Eifel, Ardennen en in Limburg. Natuur verdroogt, landbouwgebieden hebben last van vochttekort, huizen zakken weg en het is steeds moeilijker om veilig drinkwater te garanderen. Met de fossiele subsidiekraan wijd open is dit letterlijk én figuurlijk dweilen met de kraan open! Het water staat in Nederland en de wereld aan de lippen.

Fossiele subsidies zijn niet van deze tijd en ze helpen bedrijven niet om toekomstbestendig te worden. Draai het om: bouw fossiele subsidies snel af en zet ze  in voor de verduurzaming van onze economie en dring zo de uitstoot van broeikasgassen terug.

Oproep: Bouw de subsidies zo snel mogelijk af
Ik maak me zorgen over onze toekomst en ik onderschrijf daarom het belang om de gemaakte afspraken in Glasgow na te komen en alles op alles te zetten om binnen de afgesproken 1,5 graad Celsius temperatuurstijging te blijven. Ik steun de ambitie van het kabinet om de voordelen van fossiele subsidies af te bouwen en ik roep de politiek op deze ambitie om te zetten naar daden en zo snel mogelijk met afbouw van fossiele subsidies te starten.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.