Duurzame onbemande buurtwinkel voor kleine kernen

Interessant? Deel het artikel

Lukalize grootst

Meer korte ketens, lokaal geproduceerd voedsel en de terugkeer van de buurtwinkel. In Wilp (Gemeente Voorst) wordt dat binnenkort gerealiseerd met de komst van de Pantry, een duurzame kleine onbemande buurtwinkel dat werkt met een app. We spraken hierover met Lukas Lagerweij van het in Wilp gevestigde bedrijf Lukalize en tevens initiatiefnemer van de Pantry.

Duurzame kleine onbemande buurtwinkel

De Pantry is een concept voor een duurzame kleine onbemande buurtwinkel die wordt bevoorraad door lokale agrariërs die producten willen afzetten naar de lokale consument. Het concept is zeer geschikt voor kleine kernen waar voorzieningen zoals de buurtwinkel verdwenen zijn.

De Pantry werkt met een app waardoor inzichtelijk is welke producten daadwerkelijk aanwezig zijn in de Pantry. Consumenten kunnen precies zien wat er te koop is. Boeren/producenten kunnen via de app precies zien hoeveel en welke producten nog voorradig zijn of aangevuld moeten worden.

Consumenten kunnen via de app informatie vinden over speciale (seizoens-)aanbiedingen, recepten uitwisselen of informatie vinden over de deelnemende agrarische ondernemingen. Informeren over open dagen en andere evenementen is in de toekomst ook mogelijk.

Voor korte ketens en voor een beter leefklimaat in dorpen

Vroeger waren zelfs in de kleinste dorpen voorzieningen als de bakker, slager of winkel gevestigd. Tegenwoordig is het vrij normaal om voor de wekelijkse boodschappen naar omliggende grote dorpen of steden te gaan. Of we bestellen online bij de grotere distributiecentra. Ten opzichte van vroeger zou je kunnen stellen dat het een verarming is van het leefklimaat van het dorp. Daarnaast is het soms problematisch voor ouderen die niet beschikken over eigen vervoer of niet wegwijs zijn in het internetlandschap.

Korte keten in de voedselproductie

Een andere trend waarop de Pantry inspeelt is de maatschappelijke behoefte naar meer korte ketens in onze voedselproductie. Dit betekent het dichter bij brengen van producent (boer) en consument (burger) in dezelfde regio… lekker lokaal en duurzaam dus! 9 van de 10 producenten die deelnemen aan de pilot in Wilp komen uit een straal van 5 km.

Aanvulling op het agrarisch verdienmodel

Agrarische ondernemers zijn anno 2021 ook vaker op zoek naar aanvullingen op hun verdienmodel. De afzet van lokale producten via lokale afzetkanalen is een goed voorbeeld van zo’n aanvulling, echter zijn niet alle agrarische bedrijven geschikt voor een eigen boerderijwinkel. Ook niet iedere locatie is hiervoor geschikt.

Een gezamenlijke, door boeren geëxploiteerde winkel in de eigen dorpskern biedt kansen voor agrariërs om lokaal geproduceerde producten in hun eigen omgeving te verkopen.

Pilot in Wilp, gemeente Voorst

In Wilp (Gemeente Voorst) is de pilot gestart en hier opent de eerste Pantry haar deuren. Naast de 10 producenten die meewerken aan de Pantry werken ook 7 bedrijven mee met het realiseren van het prototype van de onbemande buurtwinkel. Gemeente Voorst en CleanTech Regio hebben toegezegd te ondersteunen.

Over Lukalize

Producten bedenken, ontwerpen én (3d prototypes) produceren. Dat is een belangrijk onderdeel waar Lukas Lagerweij van Lukalize zich graag mee bezig houdt. Samen met zijn broer Jakob heeft hij Broertjes Lagerweij en visualiseren zij allerlei ideeën en plannen uit tot een visueel spektakel. Door praktijkervaring, een technische achtergrond en de opleiding industrieel product ontwerpen, mogen maar hoeven klanten hier niet met een compleet plan aan te komen. Er wordt uitgebreid meegedacht over vorm, uitstraling en functionaliteit.

Een visualisatie, een compleet ontwerp of alleen een idee dat uitvoering zoekt? Lukalize gaat graag uitdagingen aan.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden