De Raalter Duurzaamheidscoalitie en Salland Zoemt strijden voor een betere natuur en zijn dus tegen het gebruik van glyfosaat. De Duurzaamheidscoalitie is een groene samenwerking van GroenLinks, D66 en PvdA in Raalte. Salland Zoemt stelt zich ten doel dat het weer gaat zoemen van de insecten, want dan zit het met de natuur wel goed.
In september stemde 55 procent van Europa via de landbouwministers blanco en waren er maar drie landen tegen een verbod. Minister Adema stemde ook blanco en overtrad daarmee de democratische wet dat de Tweede Kamer als gekozen instituut de baas is en die had hem tot twee keer toe bevolen tegen het gif te stemmen.
Duurzaamheidscoalitie
De Duurzaamheidscoalitie en Salland Zoemt roepen mensen op de petitie te steunen die de leiders van Frankrijk en Duitsland oproepen hun vorige blanco stem om te zetten in een tegen. Natuurlijk vinden ze ook dat Adema naar de meerderheid van het volk moet luisteren en een tegen-stem moet uitbrengen. Maar in Brussel wordt deze stemming doorberekend naar het aantal inwoners per land en daarom zet een ‘nee’ van Duitsland en Frankrijk meer zoden aan de dijk.
Emmanuel Macron, de president van Frankrijk, stemde in 2017 voor een verbod op het gebruik van glyfosaat. In Frankrijk wil 70,5 procent van de burgers dat glyfosaat verboden wordt.
Olaf Scholz, bondskanselier van Duitsland, beloofde in 2021 in zijn regeerakkoord met liberalen en Groenen om glyfosaat te verbieden. In Duitsland wil 68,3 procent van de burgers van glyfosaat af.
Salland Zoemt
Op de site van Salland Zoemt zijn tal van onderzoeken opgenomen uit het onderzoek van Bas Bloem die De Parkinson Pandemie schreef. Salland Zoemt staat op het standpunt dat iedere bestuurder die onderzoeken kan lezen, zodat ze straks niet meer kunnen zeggen dat ze van niks wisten. Steeds vaker worden vandaag de dag daarom bestuurders ook persoonlijk voor de rechter gedaagd, omdat ze willens en wetens de gezondheid van hun samenleving in gevaar hebben gebracht.
Parkinson Vereniging
FNV, Natuur & Milieu en de Parkinson Vereniging stellen dat minister Adema nog een laatste kans krijgt om aan de Nederlandse samenleving te laten zien dat hij de gezondheid van mensen en de bescherming van natuur wél serieus neemt. “Met alle maatschappelijke onrust en zorgen moet Nederland laten weten dat we glyfosaat niet langer in onze lichamen, natuur en leefomgeving willen hebben, ” zeggen ze. “Met zoveel zorgen over de gevolgen van middel voor mens en dier is er maar één oplossing en dat is: ‘zo snel mogelijk uit de schappen ermee.’ Nederland is een grootverbruiker van glyfosaat. Juíst daarom moet het Nederlandse kabinet moed tonen en tegen stemmen.”
Cocktails
Ook benadrukken de organisaties het belang van meer onderzoek naar de effecten van zogenaamde cocktails, het gecombineerd gebruik van bestrijdingsmiddelen. De verwachting is dat dat dit soort combinaties nog vele malen gevaarlijker zijn voor mens en dier dan je op basis van laboratoriumtests van de individuele middelen zou verwachten.