Duurzaamheidscentrum Deventer: Is de prijs van water te laag?

Water, het stroomt uit de kraan en lijkt soms wel oneindig. Veel mensen zien het als vanzelfsprekend dat er schoon drinkwater uit de kraan komt. Tijdens de presentatie van donderdag 25 april in het Duurzaamheidscentrum Deventer bleek dat dit allemaal niet zo vanzelfsprekend is als veel mensen denken.

Interessant? Deel het artikel

DCD water
Foto: Bert de Graaf

Per dag gebruiken wij ontzettend veel drinkwater, water dat schoon gezuiverd is om vervolgens bij ons uit de kraan te komen. De gemiddelde dagelijkse hoeveelheid per persoon is 130 liter. Waarom ons verbruik zo hoog ligt? Het is ontzettend goedkoop.

Ter vergelijking: schoon drinkwater kost € 1,61 per kubieke meter (1.000 liter) en benzine kost ruim €2,00 per liter. We zijn veel zuiniger met benzine dan met ons veilige drinkwater… Het meeste drinkwater per dag gebruiken we bij het douchen, gevolgd door het spoelen van de WC. We drinken van die 130 liter maar ongeveer 2 liter per persoon per dag.

Tijdens de lezing van Jan Slange en Coen de Jonge van Witteveen en Bos werd duidelijk hoe ingewikkeld het is om het water (en de rest) wat wij met zijn allen door het riool spoelen, uiteindelijk zo schoon te maken dat het weer drinkwater wordt.

Wat wij allemaal door het riool dumpen is onvoorstelbaar:

Medicijnen met verpakking en al, bouwafval, frituurolie, vochtige doekjes, luiers. Alle zaken die niet in het riool horen, veroorzaken verstoppingen in pompen met dure reparaties.

Wie betalen vervolgens die reparaties? Wij als samenleving. Dus NEE. Alleen poep, pies en (wc)papier in de WC!

Grote, geavanceerde waterzuiveringen zorgen ervoor dat het water toch weer schoon in het oppervlaktewater kan worden geloosd. Een geweldige en kostbare prestatie. Daarna zijn de waterleidingbedrijven aan de beurt om het grond- of oppervlakte water verder te zuiveren tot ook de medicijnresten en bestrijdingsmiddelen uit het water zijn gefilterd en bij ons het veiligste water van de wereld uit de kraan stroomt.

Dus ja, wellicht wordt de prijs voor ons veilige drinkwater in de toekomst hoger. Want schaarste, droogte en vervuiling van ons mooie drinkwater nemen steeds meer toe.

In het Duurzaamheidscentrum Deventer is in de waterexpositie een mooie weergave van ons waterverbruik te vinden. Wil jij dit ook ontdekken? Kom dan langs, woensdag t/m zaterdag geopend van 11:00 tot 17:00. Adres: Stadsetalage, Grote Kerkhof 1, Deventer.

Zien we je daar?

Website Duurzaamheidscentrum Deventer

DCD presentatie water
Foto: Bert de Graaf

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.