Dutch Design Week: Lees Simpel App vertaalt die onmogelijke brieven van de overheid

Met verhalen richting geven aan de samenleving die op alle fronten verandering behoeft, het is een belangrijk onderdeel van de Dutch Design Week. Die verhalen zetten je aan het denken. Je kunt Chat GPT bijvoorbeeld inzetten om onbegrijpelijke overheidstaal te versimpelen en kunnen algoritmes onze mening beter weergeven dan wijzelf op inspraakavonden?

Interessant? Deel het artikel

ddw dutch design week

De Lees Simpel App is een app die ingewikkelde brieven vertaalt. Al sinds de jaren zeventig krijgt de overheid de klacht dat ze teksten schrijven die voor een kwart van de bevolking niet te begrijpen zijn, en toch gaan ze er vrolijk mee verder. De strijd om dat te veranderen kun je nu staken, want de Lees Simpel App vertaalt die onleesbare brieven naar hapklare en begrijpbare teksten. Hoe mooi is dat: kan de overheid gewoon verder met niet begrepen (willen) worden, maar kunnen we haar toch lekker wel begrijpen.

Kijk hier het programma. Je kunt er nog naar toe tot en met zondag 29 oktober.

Lees Simpel: hoe mooi is die app: je maakt een foto van de brief die je niet snapt en je krijgt in hapklare brokken wat ze je willen meedelen. Ik kreeg een corona-oproep en heb die door de app gehaald:
– je bent uitgenodigd een coronaprik te halen
– de prik is gratis
– de prik voorkomt dat je corona krijgt
– als je na 2 oktober al een prik kreeg, hoef je niet weer
– de prik is het nieuwste mRNA-vaccin
– je kunt via digid een afspraak maken
– bellen kan ook: telefoonnummer
– je kunt je afspraak altijd verzetten of afzeggen
– vul wel even de gezondheidsvragenlijst in die ook bij deze brief zit.

En als je feedback wil geven op de vertaling kan dat. Met die feedback maken ze volgende vertalingen nog weer beter. De vertaaltechniek is dezelfde als die van Chat GPT, alleen met dat verschil dat jouw brief ook echt alleen jouw brief blijft en niet gedeeld wordt met de rest van de wereld.

Inspraak via algoritmes

De provincie Brabant was ook met een stand aanwezig. Die hebben best een spannend project: een praatpaal waar je je mening mag geven over wat je maar wil, waarbij algoritmes alle input vertalen. Dat is wel wat anders dan met een duur onderzoeksbureau straatinterviews doen om inspraak te regelen of drie opties te geven voor de nieuwe Grote Markt. Vraag is of de algoritmes ook echt de mening van de samenleving blootleggen. Daar gaan ze in Brabant achter komen.

Nog veel grotere vraag is of de politiek ook echt iets doet met dat resultaat. De huidige politiek niet, die is meer bezig herkozen te worden dan het goede te doen. Eerst te weinig huizen bouwen en daarna in verhoogd tempo huizen uit de grond stampen waarbij je vooraf weet dat de wijk over 25 jaar verpauperd is. Eerst boeren vergunning geven om groter te worden en dan de veestapel halveren. Eerst miljarden subsidie aan fossiele industrie geven en dan over stappen op groene stroom.

Volgens een ambtenaar van de provincie Brabant die betrokken is bij het algortime-onderzoek begint de verandering echter bij het begint: bij de beste manier om op te halen hoe de samenleving, maar dan ook de hele samenleving en niet alleen de gepensioneerde witte onderwijzer die wel gewend is het woord te voeren, denkt. Burgerberaden zijn wat haar betreft daarna mooie vervolgstappen om als samenleving democratisch verder te komen.

ddw dutch design week

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden