In Salland loopt een project waarbij boeren proberen producten voor de bouw te verbouwen. Denk aan hennep dat isolatiemateriaal kan zijn. Als je even iets meer de tijd neemt kun je ook denken aan bomen voor hout-skelet-bouw. De Dutch Design Week helpt dat een stap verder.
Kijk hier het programma. Je kunt er nog naar toe tot en met zondag 29 oktober.
Als je begint met de leus van ‘boer tot bouw’ gaan creatieve designers vanzelf anders denken, blijkt op de Dutch Design Week. Wat dacht je van schimmels gebruiken in plaats van verf? Frans van Rooyen uit Deventer timmert er met Fungi Force al een tijdje mee aan de weg. De schimmels beschermen hout zonder dat je er traditionele verf voor nodig hebt, waarmee je een laagje troep op je hout aanbrengt waardoor dat niet meer kan ademen: een druppeltje vocht er achter en de boel rot je weg.
(tekst gaat verder onder de foto)
Klei voor bakstenen kun je kleuren met pigmenten uit landbouwproducten, vezels verstevigen de baksteen die je daardoor minder heet hoeft te bakken en toen kwam er eentje ook nog op het idee eens te kijken wat er gebeurt als je PFas mengt in de baksteen en deze meebakt: blijkt het te verdwijnen!
Maar je kunt natuurlijk ook je keukentafel en je tv-stoel van lokaal geproduceerde materialen maken, of 3D-geprinte zwaluwnestjes maken van biologisch hergebruikt materiaal. Kansen te over, als je er maar even je creatieve brein voor aan het werk zet. Bij de Embassy of Circular & Biobased Building doen ze dat. “Creatieven, lokale stakeholders en kennispartners proberen via storytelling en verbeelding experts én een breed publiek mee te nemen in nieuwe perspectieven. Voor leefomgevingen die naast economische, ook ecologische en sociale waarde toevoegen.” Kansrijke Nederlandse biobased bouwketens zijn er voor bijvoorbeeld vezelhennep, miscanthus, vlas en graanstro. Deze leveren “hoopvolle perspectieven van biobased bouwen op voor nieuwe groene, regeneratieve economie: ‘van land tot pand’, met een lokale keten van grond tot gebouw, van gewas tot industrie en van ideaal tot financieel eerlijk waardesysteem.”