Ondertussen bij de buren
“Wij moeten hier van het gas af en in Duitsland krijgen ze juist subsidie om over te stappen op gas.” Zulke ‘ja maar’-discussies zijn altijd heel ingewikkeld te voeren, want het blijkt vaak appels met peren vergelijken. Zo zijn er wel meer discussies:
– vegetariërs gebruiken soja en voor soja worden regenwouden voor gekapt. (Maar de soja voor humane concumptie komt daar helemaal niet vandaan. Die komt bijvoorbeeld uit Twente. Regenwouden maken juist plaats voor soja voor veevoer.)
– op windmolens zit heel veel subsidie. (Windmolens zijn inmiddels rendabel, dat komt inderdaad door subsidie om de proeffase mee door te komen. Op fossiele brandstof zit wél subsidie. En Shell betaalt niet eens belasting.)
– Elektrisch rijden van die dure Teslas wordt zwaar gesubsidieerd. Dat is alleen maar weggelegd voor de rijken onder ons. (Inderdaad kon je tot 2019 behoorlijk gesubsidieerd een heel dure elektrische auto rijden. Maar de wet is veranderd, de subsidie is alleen maar meer voor goedkopere modellen, die er overigens ook gewoon zijn. En subsidie is in dit geval dat je minder van de waarde hoeft bij te tellen bij je inkomen. Maar ja, je vervuilt ook minder.)
Terug naar Duitsland. Daar krijg je inderdaad subsidie als je o verstapt op gas. Maar dat komt vooral omdat veel Duitse huizen nu nog op olie gestookt worden. De stap van olie op gas is al een heel grote. Uiteindelijk zal Duitsland net zo snel als Nederland, ook gasloos zijn: 2050.
Ieder land heeft zijn eigen energietraditie en zijn eigen energietransitie. Onze traditie heeft te maken met ons eigen gas. Je zou wel gek zijn als je dat niet massaal zou inzetten. (Alhoewel we daar nu anders over denken door de aardbevingen in Groningen.) Verschil tussen ons en België is dat wij hier een teruglevergarantie hebben en in België niet. Wie hebben daarom veel zonnepanelen die stroom teruggeven. In België is de accu gestimuleerd in plaats van een teruglevermogelijkheid. Daar zie je dus ook wel zonnepanelen, maar het is daar vooral de accu die gesubsidieerd is. Dus is men daar op gebied van de accu al veel verder dan hier. En hebben ze minder last van een overbelast netwerk als het heel zonnig is en particulieren heel veel leveren.
Al met al is het ondanks de ‘ja maar’-s een feit dat als het gaat om het opwekken van duurzame energie, ons land van de 29 landen in de Europese Unie op nummer 28 staat. Net niet strak onderaan dus.
Als je wil weten hoe de regeling in Duitsland er genuanceerd uitziet, lees dan hier verder op hier.nl.