Drinkbare IJssel: Wat er niet in komt hoeft er ook niet uit

Interessant? Deel het artikel

drinkbare rivier water
'@drinkablerivers.org

Nederland heeft de smerigste sloten en rivieren van Europa. Dat komt deels omdat we het ‘afvoerputje’ van Europa zijn, maar ook omdat we zo’n intensieve landbouw hebben. Andere Europese landen zijn veel biologischer bezig en hoeven niet zozeer de halve wereld te voeden. In het oosten van het land zijn de sloten inmiddels smeriger dan de grachten van Amsterdam…

Tijd voor actie dus, vind ook Ton van Remmen van Van Remmen UV Technology, die met zijn bedrijf in Boerhaar water desinfecteert met UV-stralen. “Niet smerig maken is veel beter dan schoonmaken” vindt Ton. Hij verwijst ons daarom naar een petitie die je kunt ondertekenen om de IJssel zo schoon te krijgen dat hij drinkbaar wordt.

De petitie kun je hier ondertekenen: https://drinkablerivers.org/what-we-do/river-walks/ijssel-riverwalk-2021/

En op de site vonden we ook alvast tips om mee te werken aan een drinkbare IJssel:
– Deel je liefde voor de rivier door foto’s van de IJssel te plaatsen op sociale media. Zo zien anderen hoe schitterend mooi en waardevol het landschap van de IJsselvallei is.
– Gebruik dan #drinkbareijssel. (stuur hem ook op naar info@duurzaaminsalland.nl)
– Koop van lokale boeren die werken in de IJsselvallei. Zo steun je boeren die hun best doen om met respect voor het landschap en de natuur eten te werken. (Kies dan wel vooral biologische boeren.)
– Neem tijdens wandelingen langs de IJssel een zak mee om zwerfvuil te verzamelen. Of adopteer met een paar vrijwilligers een stuk IJsseloever om samen schoon te houden.
– Steun of sluit je aan bij initiatieven die helpen om de IJssel en het landschap langs de IJssel te onderhouden en biodiversiteit, bodem en waterkwaliteit te verbeteren.
– Denk er eens over na of je in je dagelijks leven, in je huis en in je tuin, producten kunt gebruiken die geen schadelijke stoffen bevatten; zodat ons afvalwater minder zuivering nodig heeft. De rivier zal je dankbaar zijn.

Deel dit manifest met anderen en breng het belang van een drinkbare IJssel onder de aandacht in je eigen omgeving.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.