Drie kwart Deventenaren ziet windmolens wel zitten

Interessant? Deel het artikel

windmolen deventer

Landelijk is afgesproken in het klimaatakkoord dat we in 2030 35 TWh energie gaan opwekken op land. Deventer wil zelf 212 GWh voor zijn rekening nemen. Dat kan bijvoorbeeld door het bouwen van 7 grote windmolens die elk 15 GWh per jaar opbrengen en zonnepanelen met een totale oppervlakte van 214 voetbalvelden. In de zomer van 2021 neemt de gemeenteraad een besluit hierover.

Opgave

De opgave van 212 GWh vindt 43% acceptabel, 22% te veel, 6% te weinig en 29% weet het niet of heeft geen mening. Als men zou moeten kiezen tussen alleen windmolens of alleen zonnevelden, valt op dat de meningen bijna gelijk verdeeld zijn. Gemiddeld is er dus geen opvallende voorkeur voor de ene of de andere manier van energie opwekken.

Wind

Daarnaast wil 71% liever een paar grote windmolens dan een heel stel kleinere. Ook heeft 77% ze dan liever bij elkaar dan verspreid over meerdere locaties. En dan ook liever (91%) langs grote wegen dan in het open landschap. Langs de A1 wordt met 90% door de meeste mensen geschikt gevonden voor het plaatsen van windmolens, en in natuurgebieden het minst geschikt (92%).

Zonnevelden

Bij zonnevelden heeft 55% liever een klein aantal grote velden en 29% een groot aantal kleine velden. En dan heeft 66% de zonnevelden liever aan de rand van woonwijken dan in het open landschap. Daken van bedrijven, huizen en boven grote parkeerterreinen vindt meer dan 90% het meest geschikt voor zonnepanelen. Natuurgebieden vindt 94% het minst geschikt.

Participatie

De uitkomst van de representatieve steekproef is de basis waarop de gemeente de komende maanden in gesprek gaat met een groot aantal participatiegroepen. Het doel is om een goed beeld te krijgen van de kijk van inwoners en ondernemers op de opgave in hun omgeving. De resultaten van de participatie worden in het voorjaar van 2021 breed gedeeld. Iedereen kan daarop reageren.

Besluitvorming

Alles bij elkaar levert dit proces veel nuttige informatie op voor het gemeentebestuur. Het bestuur kan daarmee een afgewogen oordeel vellen over het bod dat Deventer als onderdeel van de regio West-Overijssel zal doen. Besluitvorming moet voor 1 juli 2021 plaatsvinden.

Download hier de factsheet met de resultaten op hoofdlijnen

Bron: gemeente Deventer

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.