Meer berichten

Veel gif in Nederlands water

Het College toelating gewasbeschermingsmiddelen negeert Kaderrichtlijn Water, waardoor ons water veel te veel gifstoffen bevat

Lees verder »

Voedselbossen leveren wezenlijke bijdrage en je hebt er geen gif voor nodig

Boeren uit Lemelerveld maken voedselbossen belachelijk in de week dat blijkt dat ze gif in hun lijf hebben zitten vanwege hun boerenpraktijken. En nu blijkt ook nog: het boerenbedrijf heeft Roundup helemaal niet nodig.

Lees verder »

Joa Joa schrikt van bestrijdingsmiddelen die in de boer zitten

In het bloed van Nederlandse boeren worden verhoudingsgewijs veel bestrijdingsmiddelen aangetroffen en huisstof op boerderijen bevat maar liefst 144 soorten landbouwgif

Lees verder »

Zelfs de mestkever heeft te lijden onder gewasbeschermingsmiddelen

Uit recent onderzoek van Martine Bruinenberg van het Louis Bolk Instituut blijkt dat in koeienpoep die verontreinigd is met gewasbeschermingsmiddelen significant minder mestkevers aanwezig zijn dan in ‘schone’ koeienpoep.

Lees verder »

230 keer meer pesticiden in haar van boeren dan van burgers

Met een schaar trokken de ngo’s PAN Nederland, Good Food Good Farming en EXPOZAM Europa in. Ze verzamelden 300 haarmonsters bij Europeanen uit 15 lidstaten. De haarmonsters werden geanalyseerd op 30 veelgebruikte landbouwbestrijdingsmiddelen. De onderzoekers vonden 25 van die middelen terug in de haarmonsters, waarvan 30% daadwerkelijk sporen van bestrijdingsmiddelen bevatte – ‘besmet’ was, in PAN-vocabulaire.

Lees verder »

Meten=Weten start rechtszaak tegen provincie Overijssel

Stichting Meten=Weten is een juridische procedure begonnen tegen de provincie Overijssel omdat de provincie eerder een handhavingsverzoek van Meten=Weten heeft afgewezen.

Lees verder »

PAN- NL: Kerstster is een Gifster

Het is genoeg geweest. PAN-NL eist een strenge regulering voor pesticiden in de sierteelt. In een steekproef van 6 monsters van de kerstster zijn 24 verschillende resten van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Gemiddeld zijn de kerststerren met 7,7 verschillende residuen per monster besmet, met een gemiddeld gehalte van 9,80 mg/kg. Op 4 van de 6 planten is een cocktail van 10-11 verschillende residuen gevonden.

Lees verder »

PAN-NL: Belangenorganisaties bepalen in Nederland het bestrijdingsmiddelenbeleid

Lees hier de Analyse Jaarplan 2021 van Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie gewasbescherming 2030.

Lees verder »

Onduidelijkheid rondom Parkinson: “Sommige boeren en telers voelen zich schuldig aan hun eigen ziekte”

In haar praktijk in het Westland ziet neuroloog Marieke van Oijen steeds vaker parkinsonpatiënten. Is er een verband met de pesticiden die daar veel gebruikt worden? In de Volkskrant schrijft zij over haar zoektocht naar antwoorden én haalt ook tuinbouwvoorbeelden aan.

Lees verder »

PAN NL: Bespoten appels geen aanrader voor baby’s en kinderen

Uit een onderzoek van van Pesticide Action Network Netherlands (PAN NL) blijkt dat er teveel resten van bestrijdingsmiddelen achterblijven op appels die hier te koop zijn. Een gevaar voor de gezondheid, zeker voor baby’s en kinderen!

Lees verder »

Raalte is met bloembollenactie ‘on the way to planetproof’

In de gemeente Raalte gaan dit weekend op 21 locaties 90.000 bloembollen de grond in. Bedoeling is dat de bloembollen insecten aantrekken die effect hebben op de eikenprocessierups.

Lees verder »

Bestrijdingsmiddelen en jouw gezondheid: dit moet je weten over glyfosaat

De afgelopen tijd lazen we in de media weer heel wat berichten over bestrijdingsmiddelen in ons voedsel. Onder andere dat de hoeveelheid gif op Nederlandse groentes niet af-, maar juist toeneemt. Verontrustend nieuws, want zodra die giftige stoffen onze darmen bereiken kunnen ze grote schade toebrengen aan onze gezondheid. Wat doet al dat gif in ons eten, en belangrijker nog: wat doet het in ons lichaam?

Lees verder »

Zoeken

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.