Dorpskantoren in plaats van bredere N35

Interessant? Deel het artikel

Foto PxHere
Foto PxHere

Al decennialang wordt er gehamerd op verbreding van de N35. Maar wat als we heel mooi ingerichte kantoren in de Sallandse winkelstraten vestigen? Ruimten waar je goed kunt vergaderen, waar de techniek aanwezig is voor digitale meetings, maar ook een kantine en een tafeltennistafel. Waar je werkt met collega’s die bij heel andere bedrijven werken dan jij.

Door Harrie Kiekebosch

Er staan al weer files

De files bij kruispunt Bos beginnen ondanks corona al weer bij Heino. Dat thuis werken lijken we niet zo serieus te nemen. En het argument dat de trein te vol is, blijkt ook helemaal geen argument. We lijken liever alleen in ons autootje in een file te staan. En wie dat niet wil, die neemt intussen al lang weer de sluiproute over de Pruimersallee of via de Hogebroekweg.

 

Gedragsverandering

Ons gedrag nu in deze vooral-thuiswerk-tijd bewijst wel dat een verbreding van de N35 en een andere vorm voor kruispunt Bos zeker niet tot de gewenste oplossingen leidt. Als de files meevallen kopen we er een auto bij, stappen niet meer de trein in, en gaan weer gezellig in de file staan.

Dit artikel is overigens niet bedoeld voor iedereen die nog in het sprookje gelooft dat je files oplost met bredere wegen.

Je zult thuis maar een slechte werkplek hebben

Een heleboel mensen kunnen niet thuis werken. Logisch dat die op de weg zitten. Maar een heleboel mensen kunnen ook wél thuis werken. In deze coronatijd geldt zelfs het dringende advies dat te doen. De files op de N35 lijken te verraden dat dat advies niet opgevolgd wordt. Hoe komt dat? Ik kan me voorstellen dat dat te maken heeft met de thuiswerkplek. Je zult maar tweeverdiener zijn en kinderen over de vloer hebben… Ik hoor steeds meer dat mensen ergens een kantoortje huren. Een Seats2Meet, een bedrijvenverzamelgebouw, zelfs een garagebox met raam.

Niet thuis, ook niet op kantoor

Corona heeft ook aangetoond dat we digitaal elkaar heel goed op de hoogte kunnen houden. Dat we elkaar niet zo vaak in levenden lijve hoeven te zien dan dagelijks. Maar ook, dat we behoefte hebben aan het ontmoeten van andere mensen. Dat we het symbolische gesprek bij het koffiezetapparaat missen. Als je die ingrediënten bij elkaar pakt, waarom organiseren we dan geen goed ingerichte werkplekken in je eigen woonplaats in? Dat je wel iedere dag naar kantoor gaat, maar dat je daar collega’s hebt in verband met dezelfde werkplek, maar die feitelijk bij een andere baas werken.

Bruisend centrum

Misschien is dat wel het nieuwe bruisen van de centra van onze dorpen. Want al die mensen gaan tussen de middag natuurlijk een ommetje maken, ze halen een broodje bij de bakker en doen even wat inkopen tussendoor. En in de bedrijfskantine staat natuurlijk iedere lokaal voedsel op het menu.

Plan kost niks, levert wel geld op

Dat concept kost niks, want voor de bedrijven in Zwolle, Deventer en Enschede betekent dat alleen het verplaatsen van kantoorruimte. Dat concept levert wel veel op: bruisende dorpen, ouders die later naar hun werk kunnen en vroeger weer thuis zijn. En je hoeft de N35 niet te verbreden. Met het geld dat je daarmee overhoudt leggen we dan fietssnelwegen aan en geven we iedere gebruiker korting op een goede fiets.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden