De Dorpsboomgaard heeft natuur hoog in het vaandel staan. Kijk maar eens rond op de app van de boomgaard. Zo kom je er een takkenril tegen, gemaakt van snoeihout uit de boomgaard. Deze takkenril biedt egels en muizen een goede plek om te schuilen. Maar dan moeten ze wel goed opletten. Want er zijn ook vogelpalen geplaatst. Daar kunnen een buizerd of een uil rustig de boomgaard inspecteren op mogelijke prooien.
Je mag trouwens gerust een appeltje plukken uit de boomgaard, met water uit de pomp kun je die zelfs afspoelen, hoewel dat niet nodig is want uiteraard wordt er niet met gif gespoten in de boomgaard om ‘het onkruid’ te verwijderen. Onkruid? Ook al denken ze daar in de professionele fruitteelt heel anders over, onkruid bestaat niet: dat zijn kruiden! Voedsel voor insecten! De bijenstal en het insectenhotel in de boomgaard doet het daarom ook goed. Er is genoeg eten te vinden. Vlinders, lieveheersbeestjes en andere insecten kunnen overwinteren in het insectenhotel. Ook wilde bijen kunnen er een plekje vinden.
Natuur voor Elkaar legt het belang van niet maaien van gras uit: “Je gras niet maaien betekent meer wilde, inheemse bloemen en dat betekent meer nectar en stuifmeel voor bijen en vlinders. Dus genieten van meer leven in jouw tuin! Want je maakt een heerlijk buffet voor allerlei belangrijke beestjes, van bijen tot kevers en vlinders tot hommels. Sommige van die bloemen zijn trouwens ook kraamkamers voor vlinders, bijen en andere insecten. Ze leggen er hun eitjes in of op.”
Minder maaien is ook voor jezelf aantrekkelijk. “Als je het grasmaaien uitstelt, of iedere keer een deel, dan word je rijkelijk beloond met veel meer leven in jouw tuin. Minder vaak maaien helpt ook al of het instellen van de maaier op een hogere maaistand.”
De bon van 200 euro die de dorpsboomgaard met de actie gewonnen heeft is geleverd door biologische kweker Holsto Tuinen en Buitenleven in Olst.
Op Facebook feliciteert de gemeente Raalte de winnaars uit Heino. Wat de gemeente ook weer op tegenreacties komt te staan. Want zo groen is Raalte zelf nog niet. Het maaibeleid is in vijf jaar tijd in de praktijk zo goed als niet veranderd, gebieden die aangewezen zijn om niet of minder te maaien worden toch frequent gemaaid en de gemeente schaft met gif bewerkte bloembollen aan om meer bloeigarantie te hebben. En Raalte hobbelde achteraan bij het verbod op glyfosaat. “Nam Raalte zelf maar eens initiatief om goed voor insecten en andere natuur te zorgen…” lezen we op Facebook. En “koop biologische en inheemse bloemen!”