Diss’n van Roerink van een camping naar een oude boerderij

Luttenberger Diss'n van Roerink werkte zijn leven lang als tegelzetter in de bouw en schrijft daar fantastische columns over.

Interessant? Deel het artikel

Dissn 240707 muur met contrast stucwerk

Camping Hoonhorst

In de vrije tijd (eind jaren 70) waren we op een camping ergens in de buurt van Hoonhorst aan het tegelen. Mooi tegelwerk om te maken en daar was nog meer bezienswaardigheden. Als wij op zaterdagmorgen weer in de keuken aan het tegelen waren kwamen later op de morgen de 3 (knappe) dochters in nachtjapon van de trap af één voor één hun ontbijtje maken. Dus werden we zonder dat we dat wilden nog wel eens afgeleid. Mijn schoonvader zei altijd : “Het oog wil ook wat”. Lang geleden en dus verjaard.

Opa

Op de laatste dag dat we daar waren zat de opa (oprichter van de camping) van de dochters er ook . Hij vertelde dat hij met zijn vrouw 11 kinderen had gekregen. Bij het laatste kind had hij gevraagd om het licht uit te doen, want hij kreeg een sterk vermoeden dat ze allemaal op het licht af kwamen.

Biertje(s)

Op de laatste zaterdag dat we daar aan het werk waren nog een paar biertjes gedronken met de familie (ook de dochters) van de camping. Omdat we vroeg waren die zaterdag hebben we ook bie ons favoriete stamkroeg (Schoemaker) nog een biertje gedronken.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Eenmaal thuis (ouderlijk huis) realiseerde ik me dat ik net jarig was geweest en die avond mijn verjaardag vierde. Dus snel terug naar die stamkroeg om één en andere drankjes in te slaan voor die avond. Nog even blijven hangen, maar toen vriendin en de rest van de familie kwam was ik ook aanwezig. De verjaardag was vroeg afgelopen en zijn we nog even met z’n tweeën op ’t fietsie weer richting kroeg gegaan. Toen kon het ook wel lukken. ‘’De pieppe’’ mooi strak” zoas wie det zegt..

Boerderij Raalte

Een zeer oude boerderij net buiten Raalte richting Lemelerveld waar we tegelwerk moesten maken in de oude stijl van vroeger. Ook hadden de bewoners de tegels er op aan gepast.  Op één van de zaterdagen  moest de deel (werkruimte in de boerderij) van vloertegels worden voorzien (60 m2 oude estrikken). Toen we s morgens aankwamen lag de helft al bedekt onder de specie., alleen hadden ze vergeten voor te branden (hechting).

Iedere middag tegen vieren werd er een tafel gecreëerd op buiten waar iedereen langs liep en zijn/haar verdiende geld van die zaterdag kon afhalen. Met de opening hing er een vliegenmatje voor de w.c. deur waardoor ik met vriendin mee ging om voor de deur te gaan staan. Begrijpelijk.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Reservepolitie

Eén van die mensen die ons voorzag van tegels en specie was in het dagelijkse leven dakdekker en in de vrije tijd bij de reservepolitie Raalte. Handig. Het voordeel hiervan was dat we op en vrijdagavond tussen Luttenberg en Raalte tijdens een controle werd aangehouden en één van de mannen diegene was die ons van specie en tegels voorzag, toen hij me herkende zei “bekende van mij, mag doorrijden.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Stuccie

Na  een niet te nette mop op een verjaardag kwam deze weer boven drijven in mijn geheugen. Het is ergens jaren 70 op een bouw in Almelo. De tegels worden nog gezet in specie en de stukadoors raapten de specie nog met de hand. Op die bouw waren ook twee stukadoors en hun opperman. Die opperman zorgde vooraf dat de stukadoors de raapspecie in de te rapen ruimte in de kuip hadden liggen en nadien de troep die was achtergebleven op te ruimen.

Overdag werkte de opperman hard en daar moest in de avond wel een of meer drankje tegenover staan. De meeste ochtenden kwam hij met zijn handen aan het hoofd de bouw op. Wie neumt det ok wel : ” “Pien in de kop”, zie video:

(Tekst loopt door onder video)

Tegen de middag was hij meestal weer goed aanspreekbaar en had het dan vaak over zijn dochter. Die was namelijk (smoor) verliefd. Op een morgen vertelde hij dat hij de avond ervoor met zijn vrouw op stap was geweest. De dochter was thuis  achter gebleven met haar vriendje. Bij thuiskomst troffen ze een flinke puinhoop aan. De vriend opgezocht en hem gezegd :

“Dat je met mijn dochter ligt te rotzooien op de bank, maak me nog niet zoveel uit”…Maar dat je hem daarna afveegt aan de overgordijnen…”

Dissn gordijnen

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden