De­ven­ter Zie­ken­huis be­trok­ken bij onderzoek naar coronamedicijn

Interessant? Deel het artikel

thisisengineering-raeng-nZbtducZUFU-unsplash

Het Deventer Ziekenhuis speelde een belangrijke rol in het onderzoek naar tocilizumab. Dit afweerremmende middel blijkt zeer goed te werken voor ernstig zieke covid-19 patiënten.

Aan het begin van de corona-uitbraak werd het malariamedicijn chloroquine gebruikt als mogelijk covid-medicijn. Al snel werd duidelijk dat dit middel niet hulp, maar frustrerend genoeg was er niks anders om patiënten mee te helpen.

Al langer liep er het Remapcap-onderzoek; een brede lijn van onderzoeken door een internationaal netwerk van IC’s naar behandelingen tegen longontsteking. Het Deventer Ziekenhuis wilde iets doen en bood daarom aan om mee te zoeken naar een middel tegen covid-19. Het ziekenhuis haakte daarom aan bij een onderzoek naar antivirale middelen en naar immuunmodulatoren (eiwitten die afweer dempen). Het eerste onderzoek is inmiddels gestopt, maar het immuno-onderzoek bleek baanbrekend.’

Afweerremmer

Tocilizumab is eigenlijk een reumamiddel dat ontstekingsremmend werkt. Uit onderzoek bleek dit middel echter ook goed te werken tegen corona. De koorts zakt, en er ontstaan minder ontstekingen. Hierdoor herstelt de patiënt beter. Ernstig zieke covid-19-patiënten die behandeld worden met de afweerremmer tocilizumab hebben bijna twee keer zoveel kans op een beter verloop van hun ziekte dan patiënten die het middel niet krijgen, zo blijkt uit het onderzoek.

Wereldwijd deden 275 ziekenhuizen mee aan de studie en werden 300 patiënten onderzocht. Het Deventer Ziekenhuis leverde 3 procent van deze totale onderzoekspopulatie. Binnen Nederland was het Deventer Ziekenhuis het ziekenhuis met een van de meest geïncludeerde patiënten. Mooi bewijs van de onderzoekscultuur van een klein Sallands ziekenhuis.

Nog niet standaard

Ondanks de goeie onderzoeksresultaten wordt tocilizumab nu nog niet standaard op de IC gebruikt. De onderzoeksresultaten moeten eerst echt goed bekeken worden. Toch is het niet ondenkbaar dat het middel nog dit jaar de standaard zorg wordt voor IC-coronapatiënten.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *