Deventer Wolproject breidt truien dankzij schaapskudde die de berm ‘maait’

Deventer heeft twee schaapskuddes die het gras in bermen opvreten. Daar komt geen maaimachine aan te pas. Maar die schapen leveren ook wol. Het Deventer Schaapskudde Wolproject maakt daar truien, mutsen en sokken van.

Interessant? Deel het artikel

hoytink brei project deventer schapen 221128

Maaike Hoijtink is medeoprichtster van het Deventer Schaapskudde Wolproject, “waarbij wegblijven van woorden als vrijwilligers en verdienmodellen. Als je met ons meedoet, doe je dat vol overtuiging omdat je net als wij de waarde inziet van wat we aan het doen zijn. We leven van het gedachtengoed van mensen zoals Rutger Bregman. Vandaar ook geen subsidies, geen vrijwilligers, geen winstoogmerk.”

Het gaat hier typisch om een waarde die je niet moet uit willen drukken met economische woorden. “Schapen die hier lokaal de berm kaalvreten, wol dat we lokaal gebruiken voor de mooiste kledingstukken. Met een groep mensen actief zijn, maar ook samen zijn, hoeveel waarde wil je toevoegen?”

(tekst gaat verder onder de foto)

“Als ik alleen al kijk naar de ellende van de kledingindustrie, dat we dat met onze wol een klein beetje een halt kunnen toeroepen. Daar zijn we heel gelukkig mee. We krijgen de wol en doorlopen er dan alle nodige stappen van wassen tot spinnen mee, zodat er garen ontstaat voor het breien van een trui, een muts of een paar lekker warme sokken. En trap niet in de reclame van goedkope Noorse sokken, die zien er wel mooi uit, maar daar zit wel tot veertig procent plastic in!”

“Onze producten liggen in vier winkels in Deventer. We hebben geen eigen winkel. Ik verkoop wel garens en kaardvlies aan huis. Dat loopt niet in de winkels. En we nemen dat ook mee naar de markten waar we staan. Als je kant en klare truien van hand gesponnen garen koopt, betaal je daar wel tegen de 700 euro voor. Dat is voor de elite zeg maar. Je kunt er voor terecht bij onder andere de Deventer Wandelwinkel onder de Bergkerk. Voor de helft kun je bij het wolproject garen met breipatroon kopen en moet je zelf op zoek naar een breier.

(tekst gaat verder onder de foto)

Dan heb je een trui voor het leven, een echte Deventer Herderstrui. Want het is een natuurproduct dat eigenlijk nooit slijt en omdat het natuur is, reinigt het zichzelf ook. Heel af en toe in een handwasje, voor de rest gewoon ergens fris ophangen. En die sokken? Dat is onze wandelende reclame 😉. Die slijten natuur wel, maar het blijft ook dan een natuurproduct waarvan het niet erg is als het weer in de natuur terecht komt. Maar kapotte sokken kun je ook gewoon stoppen!”

“We maken ook de befaamde wasdrogerbollen. Dat is een hardloper. Met zo’n bol in de wasdroger is je was vijftig procent sneller droog, wat een heleboel stroom scheelt. Ze zorgen er ook voor dat jouw was zachter is, minder kreukt en niet statisch wordt.

(tekst gaat verder onder de foto)

“We zijn geboren uit het gedachtengoed van Fibershed in Amerika. Rebecca Burgess is daarvan de grondlegger. De filosofie daarvan is dat je gebruikt wat er is en wat er groeit, dat je zo ecosystemen en onze gezondheid herstelt, en dat je zorgt voor veel minder tot geen schadelijke neveneffecten. Met onze wollen producten bieden we een alternatief voor de enorme hoeveelheid vervuilende schadelijke textiel en kleding, gemaakt van synthetische garens. Deze materialen vervuilen namelijk onze aarde, niet alleen bij de winning van grondstoffen (olie, gas en andere chemicaliën) maar ook tijdens productie, transport, gebruik, wassen en afvalverwerking. Geschat wordt dat 35% van alle microplastics in de oceaan komt door het wassen van Polyester kleding (IUCN). ‘Natuurlijk’ moet het nieuwe normaal worden.

Volg het wolproject hier via facebook. https://www.facebook.com/groups/1505992862857097

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.