Deventer ontsnapte precies tachtig jaar geleden aan een bombardement

Vandaag op de dag af tachtig jaar geleden vielen er bommen op Arnhem en Nijmegen. ‘Vergisbombardementen’ heten ze. Bommen van de geallieerden… Die hadden ook op Deventer moeten vallen. Maar daar werkten de piloten volgens de regels. Ze vroegen toestemming.

Interessant? Deel het artikel

skyline deventer

Het vergisbombardement is het gaan heten, het bombardement van onder andere Nijmegen waarbij meer doden vielen (800) dan de bombardementen op Rotterdam. Rotterdam was alleen doelwit van de Duitsers om Nederland te dwingen te capituleren. De bommen op Nijmegen en Arnhem waren geallieerde bommen. Een vergissing was het eigenlijk niet. Daarom is het vergisbombardement een naam waar je Nijmegen niet me aan moet komen. Het waren bewuste bombardementen, waarbij de piloten zich niet aan regels hielden. Behalve de piloten die koers zetten naar Deventer.

Op 22 februari zouden vliegtuigbommen boven Duitsland gedropt worden. Bij de Duitse stad Gotha zou de Duitse oorlogsvliegvloot gebombardeerd worden. Maar het weer zat niet mee. Het zicht was slecht. Daarom keerden de bommenwerpers huiswaarts. Maar ze wilden de bommen niet mee naar huis nemen. Nu ze toch eenmaal in de lucht waren konden ze net zo goed koers zetten naar andere Duitse doelen. De piloten kregen opdracht gelegenheidsdoelen te zoeken voor hun bommen, om Duitse infrastructuur te vernietigen, of infrastructuur die de Duitsers gebruikten in ons land. Boven Duitsland vonden ze geen doelen. Maar in Nederland wel…

Uit logboeken van de vliegeniers is gebleken dat ze zonder toestemming te werk gingen toen ze hun bommen dropten boven Nijmegen en Arnhem. Later verklaarden die piloten anders, maar in de logboeken – zo bleek later – stond wel degelijk dat het een bewuste actie was. De piloten die richting Deventer gingen hebben hun bommen echter niet gedropt. Volgens de regels vroegen die namelijk wél toestemming hun bommen boven Deventer los te laten. Die toestemming kregen ze niet!

Daarom zijn de bizarre bombardementen die Nijmegen en Arnhem wel hebben getroffen Deventer bespaard gebleven.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant