Derya Zenginoglu exposeert in Het Langhuis Zwolle

Vanaf vandaag is de raamexpositie 'zuinigheid kent geen tijd' van Derya Zenginoglu te zien in Het Langhuis te Zwolle. Dit is een expositie- en werkruimte voor hedendaagse beeldende kunst en een onderdeel van het project 'Connected Brains.'

Interessant? Deel het artikel

Derya Zenginoglu
Connected Brains van Derya Zenginoglu

De kunstruimte is in het oudste gedeelte van de binnenstad van Zwolle. Een prachtig monumentaal pand.  Oud en nieuw gaan in dit prachtige monumentale pand samen. Dat is ook precies waar Derya met haar werk continu bezig is verbinden met oud en nieuw in de kunst, techniek, wetenschap en natuur.

Derya Zenginoglu

Derya Zenginoglu (1974), heeft de aftrap van haar “Connected Brains” project in 2019 in Istanbul bij Akyol Art Center gepresenteerd. De eerste van de serie in deze tentoonstelling was “Connected Brains – Istanbul 34”. De daaropvolgende series zullen dan ook een verwijzing zijn naar de plaats waar de installatie zich zal presenteren. Tijdens de corona pandemie heeft Derya een ingeving gekregen om kunstenaars op te heffen tot “Oksijen”. Volgens Derya: “Oksijen in huis brengen van “opgesloten” mensen. Mensen waren namelijk gekluisterd aan hun huis en hadden soms letterlijk maar ook figuurlijk behoefte aan Oksijen. Uit deze “uitzichtloze” situatie mijn project, “Kunstenaars geven Oksijen” geboren. Oksijen is een Turks woord: en het betekent zuurstof. Waar wij met z’n allen vóór corona niet eens bewust van waren. Het woord Oksijen heeft mij zowel letterlijk, maar vooral in de kunst figuurlijk erg geïnspireerd”.

Kijk hier naar haar YouTube kanaal Oksijen Oksijenler (Zuurstof, Zuurstoffen)

Connected Brains

Nu in 2022 is het weer tijd om haar project “Connected Brains” voort te zetten in Galerie Langhuis. Haar nieuwe werk in deze serie heet “Connected Brains – Zwolle”. Haar serie van “Connected Brains” is een voortdurend onderzoek naar verbinding in kunst, techniek, wetenschap en natuur. Derya onderzoekt wat de relatie is tussen werkelijkheid en fictie, die in onze samenleving steeds vager aan het worden is. Derya is ook kritisch tegen “ongecontroleerde” vooruitgang buiten de medische wereld. In de toekomst kunnen er bijvoorbeeld ook digitale apparaten worden gebruikt voor niet medische verbeteringsdoeleinden van mensen. Zo kun je denken aan apparaten waarmee er gedachten van anderen kunnen worden gelezen. De kritische kanttekening waar Derya vraagtekens bij plaats is: “of we daarmee een deel van onze menselijkheid verliezen. Zal de persoonlijkheid van de mensen daardoor veranderen? Willen we ten koste van alles, vooruitgang boeken en volledig afhankelijk zijn van technologie? Daarom dit oneindige project “Connected Brains”. ” van Derya.

Derya’s werken bestaan uit meerdere delen: installaties en/of schilderijen en/of sculpturen die samen een onderzoekend verhaal vertellen. Het combineren van technieken van analoge en digitale techniek komt ook veelvuldig voor in haar wek. Derya transformeert haar installaties door telkens nieuwe elementen toe te voegen om tot hun eigen vernieuwde versies van zichzelf te worden. Net zoals in de wetenschap.

Sommige van haar installatie zijn interactief zoals onder andere deze installatie “Connected Brains – Zwolle”, waardoor de toeschouwer onderdeel kan worden van haar installatie. Derya’s werk geeft ruimte aan de verwondering over wat zich afspeelt in onze relatie met de natuurlijke omgeving. Wil jij een onderdeel zijn van haar “Connected Brains – Zwolle”?

Aanmelden voor deelname kan tot en 8 december 2022

 

Website Derya Zenginoglu

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden