Dennis Kroes wat doe jij duurzaam? Een rode draad in mijn leven is de duurzame energie!

Interessant? Deel het artikel

dennis kroes wat doe jij duurzaam

Door Dennis Kroes

“ ‘Wat doe jij Duurzaam’ is de open vraag in deze rubriek. Daar is niet eenvoudig zo maar een eenduidig antwoord op te geven. Want de definitie van ‘duurzaam zijn’ is erg breed. Daarbinnen doe ik denk ik veel dingen duurzaam. Maar een rode draad in mijn leven is de duurzame energie. Daarin doe ik naar mijn mening veel.

Duurzame recreatiewoning

Zo heb ik een duurzame recreatiewoning gebouwd. Kijk maar eens op de website van Verblijf Glunder.  Het meest duurzame is het ‘niet gebruiken en/of toepassen van energie of materiaal’. Dus geen materiaal, energie, afval of iets dergelijks gebruiken. Dat lukt natuurlijk niet helemaal, maar in die gevallen heb ik het natuurlijk en niet fossiel gedaan. En als dat dan weer niet kon, heb ik gebruik gemaakt van materialen die lang meegaan en/of hergebruikt kunnen worden.

Met dat idee heb ik het zomerhuis gebouwd aan de Bergweg in Lemele. Dit vertaalt zich in eerste instantie in een schil met een hoge isolatiewaarde waardoor er weinig energie gebruikt wordt. De woning is zo gepositioneerd, dat optimaal gebruik gemaakt wordt van de zon, we passen zonnewering toe om de warmte-instraling te weren wanneer dat nodig is, dit voorkomt ook extra koeling.

Er is gekozen voor natuurlijke materialen zoals kurkafwerking op de muren, FSC-hout, zo min mogelijk cementproducten. De wanden bestaan voornamelijk uit isolatiemateriaal met een dunne afwerking (weinig materiaalgebruik) en kunnen volledig hergebruikt worden. De warmte komt van de zon middels panelen. Als we bij moeten stoken doen we dat houtpellets, daarmee zijn we gasloos. De elektriciteit wordt trouwens ingekocht via van de bron, bij een boer die kleinschalig elektriciteit opwekt.
Ook is er een koelunit in het huis die werkt op verdamping van water. Daarom hoeven we geen airco. Dit scheelt enorm veel elektrische energie. Ook hier geldt: dat wat niet gebruikt wordt is het meest duurzaam.

Je leest, duurzaamheid staat voor mij voorop. Tot en met de inrichting van een zo natuurlijke tuin en gebruik van biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen aan toe. Zelfs eegstand, dus het niet gebruiken van de woning. Zie ik ook als verspilling van materiaal, dus als niet-duurzaam. Daarom wordt deze volledig verhuurd

Duurzame energie

Een lange tijd van mijn leven ben ik met duurzame energie bezig. Op dit moment werk ik aan een project dat groen gas en elektriciteit produceert uit kippenmest. Deze levert de energie aan het landelijk net en heeft een capaciteit voor ongeveer 85% van alle huishoudens van Hoogeveen (project is nabij Hoogeveen en heet Green Create). Ook wordt er in de keten een deel van de mestproblematiek, de CO2 footprint verkleind en stikstofuitstoot verkleind. Dit principe heb ik voor een groot gedeelte uitgedacht bij kleinere projecten. Zo heb ik een project gedaan waarbij een achttal boerderij-vergisters aan elkaar gekoppeld zijn, die leveren biogas uit mest wat wordt geleverd aan de industrie in Denekamp. Daarmee wordt de inkoop van aardgas vermeden. Dat is dus een boerderij-vergister die energie levert, de uitstoot van stikstof en methaan vermindert én kunstmest produceert, zodat de kringloop op het bedrijf meer gesloten wordt.

Dus wat doe jij duurzaam?

Dus, wat doe ik duurzaam… Tja, wat niet. Ik probeer kleine en grote druppels op de gloeiende klimaat plaat te laten vallen. Ook een voorbeeld te zijn door te doen! Zoals het bouwen van de duurzame recreatiewoning. Inspiratie te geven door de verhalen te vertellen aan de gasten die het huis boeken. Door daadwerkelijk een bijdrage te leveren met projecten die er echt toe doen en veel duurzame energie leveren. Ik kan wat ik doe en ik doe wat ik kan. Ik laat geen kansen onbenut om duurzaam te zijn. Ook al is het klein want alle kleine dingen bij elkaar heeft ook een grote impact.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Partnerbijdragen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *