Denne: Zo maar homo zeggen kan niet meer, flikker wel!

Iemand homo noemen, dat doe je natuurlijk alleen maar om zijn seksuele geaardheid aan te geven. Maar waarom zou je dat doen?

Interessant? Deel het artikel

pauw, homo, flikker, denne

“Wanneer mag ik het woord homo dan nog gebruiken?” vroeg ik me af op de verjaardag waar ik was gewezen op het discriminerende gebruik ervan.
“Als je iemand zijn seksuele geaardheid er mee wil aanduiden,” kreeg ik als antwoord, “daar is dat woord voor bedoeld.”

Het was een moment op het feest waarop iedereen net even stil viel om het vervolg van het gesprek mee te krijgen en daar had ik helemaal geen zin in. Want ik was vorig jaar al voor wappie versleten omdat ik destijds de boosters niet genomen had, waarmee ik een gevaar vormde voor ongezonde mensen. Toen ik de bal terug speelde en zei dat zij met hun zuip- en vreetgedrag toch zelf schuld waren aan hun ongezondheid, was de feestvreugde wel over. Eentje zei zelfs dat hij er stiekem vast van zou genieten als ik dan als eerste kanker kreeg: “heb je het allemaal voor niks gedaan…” en hij nam nog vrolijk een plakje leverworst, gemaakt van het reinigingsorgaan van een varken.

Dus op de verjaardag hebben we het gebruik van het woord ‘homo’ verder niet uitgediept. Daar ging het verder over hoe goed die coverband op tv U2 na kon doen en hoe ze dat toch voor elkaar krijgen gemaskerd te zingen en dan een dag later al weer in de studio staan te knikkeren.

Maar ik heb er nog wel even over nagedacht. Homo als scheldwoord gebruiken kan niet. Iemand homo noemen, simpelweg omdat hij homo is mag wel. Maar waarom zou ik iemand homo noemen omdat hij homo is? Ik noem toch iemand ook niet hetero omdat hij hetero is? Wat kan mij nou de seksuele geaardheid van iemand schelen?

Ik gebruikte het woord homo in de context van het gedrag van iemand, ook indachtig de Lidl-reclame waar ze een homo uit Drenthe in een Amsterdamse setting neerzetten. Dat mag blijkbaar, maar is mocht het niet. En ik zal het braaf nooit meer doen. Maar ik vraag me dan wel af of ik ook niet meer mag verwijzen naar typisch mannelijk of vrouwelijk gedrag. Metselen is typisch een mannelijk beroep en werken in de zorg typisch vrouwelijk. Een vrouw die metselt en een man in de zorg, wat denk je dan? PAS OP, niet zeggen!

Dus typisch mannelijk of vrouwelijk mag je wel zeggen, typisch homo mag niet. De vraag die dat bij me oproept is waarom dat laatste dan ineens als kwetsend ervaren wordt. Ik denk dat dat komt omdat homo zijn aan de randen van de samenleving nog maar weinig geaccepteerd is. Mainstream maakt het de samenleving geen flikker (mag wel, komt van bliksem) uit, maar die randen maken zoveel lawaai. En juist aan die randen bevinden zich de he-men, de macho’s die misschien wel bang zijn voor homo’s en daar ter bescherming een pestgedrag voor hebben ontwikkeld. Dat je dan stoer geen ‘one love’-aanvoerdersband draagt.

Pesten, daar draait het vermoedelijk allemaal om. Meestal doe je dat als grote meerderheid tegen een minderheid. (BBB is daarop een uitzondering overigens. Een op de drie stemde op die natuurvernietigers, maar ze gedragen zich als de absolute meerderheid, intimideren ons met trekkers en landbouwgif. Een nieuw soort pesten is dat.)

Omdat een op de twintig mensen homoseksueel geaard is, is het een stevige minderheid. Dat pest vanuit het perspectief van de sterkste zo lekker. Maar voor pesten heb je twee partijen nodig: pesters en tot pesten gemaakten. Als die laatste groep zich nu eens aansluit bij de grote groep die het allemaal niks uitmaakt, dan zijn jullie toch in de meerderheid?

Zelfs binnen de katholieke kerk kun je dan de wedstrijd winnen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

borstvoeding

Lees verder »

blasius zegen

Dagklad: Rituelen

Lees verder »

Dag van de slaap

Lees verder »