Denne ziet in Duitsland heel andere boerenbedrijven

Het was Denne al eens opgevallen dat de boerderijen er achter Hardenberg in het Duitse Wielen er heel anders uitzagen. Op fietsvakantie naar Berlijn blijkt de hele boerenwereld er anders.

Interessant? Deel het artikel

denne fietst over boerenland naar berlijn

Voordeel van een fietsvakantie is dat je veel ziet. Je gaat namelijk langzamer dan met de auto en sneller dan wandelend. Dus zie je op een dag van pak ‘m beet honderd kilometer bijvoorbeeld het landschap behoorlijk veranderen, maar heb je ook rustig te tijd om dat waar te nemen er over na te denken.

Vorig jaar fietste Denne naar Berlijn. In deze zomer schrijft hij daar over.

“Wacht, dat is een mooie”, zeg ik tegen mijn dochter, “als jij nou onder die combine doorfietst, zet ik de boeren werkwijze hier op de foto.”

Pas toen ik de foto’s terugkeek kreeg ik door waarom ik dat boerenwerk zo’n mooie foto vond. Ter plekke vond ik het foto-idee al goed omdat ‘die eenzame fietsster die krom gebogen over het stuur tegen de wind zichzelf een weg baant’ toevallig wel even de dappere vrouw is die na tien knie-operaties aan een monstertocht bezig was. Maar later thuis besefte ik dat ik de boerenwerkwijze als nostalgie zag, terwijl het dat helemaal niet was. In Nederland draaien drie trekkers met laadbak in een cirkel om de combine, zodat die in ene door alle maïs van het land kan halen. Hier zetten ze de wagens langs de akker en komt de combine er af en toe naar toe om ze vol te spuiten met voornamelijk wintertarwe.

Als je daarover googelt lees je dat de Duitse boerderij voornamelijk een familiebedrijfje is met zestig koeien gemiddeld, dat steeds meer boeren steeds minder ploegen en dat tarwe, rogge, gerst en koolzaal hoofdproducten zijn van de akkerbouw. Dat is wel wat anders dan de hectares maïs in Nederland. Tien procent van de 2 miljoen hectare landbouwgrond staat er vol mee. Van die granen kun je nog een brood bakken. Dat is bijna tien keer efficiënter dan maïs aan een koe voeren, waarna wij de koe of zijn melk consumeren.

Die kleinere boerderijen in Duitsland zien er vaak ook heel lieflijk uit. Vakwerkschuren, veel rode dakpan, hofjes, met aandacht voor de tuin, veel verkoop aan huis.

Ze moesten er alleen eens een keer wat mooiere fietspaden langs heen leggen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

4 gedachten over “Denne ziet in Duitsland heel andere boerenbedrijven”

  1. Avatar

    nou, bij graan wordt alleen de korrel opgevangen in een grote bak op de combine ; als de bak vol is wordt deze gelost in een wagen; het stro blijft op het land en wordt dan in balen geperst;
    Bij mais wordt daar, net als hier, de gehele oogst gehakseld en , rijdt de trekker met bak mee over het land

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.