Denne ziet dat het wél helpt van leer te trekken

“Knettergek, zie vindt oe ollemoal knettergek, man man man mut ie ‘ns höaren wat ze ollemoal oaver oe in de kroeg zegt.”

Interessant? Deel het artikel

dennenieuwzwartwit1

Dat kreeg ik te horen een paar jaar geleden toen ik mijn mening over een veel duurzamer leven niet altijd even subtiel onder stoelen of banken schoof. Ik vind namelijk al een tijdje dat de tijd van praten voorbij is. Als je Tatasteel gaat ombouwen naar groen omdat uit onderzoek blijkt dat je kanker van die fabriek krijgt, dan moet je de politici gevangen zetten die tot aan dat onderzoek deden alsof ze niet wisten dat je er kanker van krijgt. Ik vind dat dat ook geldt voor onze lokale politici. ‘Wir habben es nicht gewust’ kunnen ze niet gebruiken als Nederland straks mee gaat met Amerika dat je kanker en Parkinson krijgt van landbouwgif.

Ik zou er slecht van slapen als ik dat op mijn rekening had.

Het was al in 1974 dat ik op de middelbare school een werkstuk maakte over aardgas dat de wereld naar de kloten hielp. En nu vijftig jaar later, krijg ik het advies vooral het gesprek aan te gaan. Donderstraal toch mooi een eind op.

Als iedereen altijd maar gewoon lekker het gesprek aan blijft gaan, blijven we papier schuivende ambtenaren houden, racistische politici in de Kamer hebben, opgezadeld met lokale populistische partijen die ‘het boerenverstand’ verkiezen boven logisch nadenken, om van de besmettelijke ziekte ‘manager’ maar niet te spreken.
Als we blijven praten roept de ANWB wat ik als autorijder vindt, praat de LTO namens boeren in plaats van namens voedsel en gezondheid, kan ik goedkoper een weekendje naar Barcelona dan naar Nijmegen en koop ik kleren die gemaakt zijn door kinderen die onder omstandigheden werken waar je je eigen kleinkinderen voor behoedt.

Maar je ziet het niet, dus is het er niet. Net als aardgas onder de grond, dat zie je niet. Windmolens en zonnepanelen wel. Net als gif over de lelievelden aan de voet van de Sallandse Heuvelrug, dat zie je niet, maar een chemische fabriek in Moerdijk wel.

Cabaretier Hans Sibbel zat bij een geldwolf van For Farmers aan tafel. “Maar o wat doen we het goed”, zei die marketeer. “Alleen maar omdat wij zo kritisch blijven op wat jullie doen”, antwoordde Sibbel.
Zo sta ik er ook in. Ons kabinet wordt door de rechter gedwongen groener te worden om te voorkomen dat we straks ook in oktober dagen hebben van de 25 graden. De rechter moet Shell in bedwang houden. En ik blijf de wethouder van landbouw die roundup goedkeurt schuldig vinden aan dood door schuld, net als de bazen van IJssellandschap die kansen voorbij laten gaan om pachtcontracten te kunnen veranderen en zo hun boeren van de Parkinson te redden.

Een grote bek hebben helpt. Want zelfs het CDA vindt nu dat de economie moet vergroenen. Ze maken er ineens miljarden voor vrij. Ze gaan werk maken van hun rentmeesterschap, daar mocht je eerst niks van zeggen, daar gaan ze zich nu mee op de borst slaan, let maar op.

Terug naar die jongens in de kroeg.
De meesten hebben erg veel last van onderliggend lijden, dus die zijn nu opvallend stil.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.