“Mochten jullie ook nog lekkere dingen eten? Of moest het altijd gezond zijn…” Een vraag die Dionne de Graaf stelt aan Arie Haan in een terugblik op het EK Voetbal van 1974. Een week later lees ik bij de NOS dat de gemiddelde leeftijd waarin we in gezondheid leven aan het dalen is. Roken, drinken, bewerkt eten en fossiele brandstof zijn de schuld.
Mag het ook nog lekker zijn? Of moet het gezond. Dat zinnetje spookt door mijn hoofd als ik die zondagmiddag rustig in de omgeving van kasteel Het Nijenhuis en tussen de akkers van biologisch dynamische boerderij Overesch wandel. Een frisse neus halen, ver weg van landbouwgif.
Op de achtergrond hoor ik een motorcross. In mijn verbeelding zie ik rokend publiek langs de kant een gehaktbal met mayo wegwerken.
Mensen met lagere inkomens leven acht jaar korter. Belangrijker: ze leven liefst 24 jaar korter in goede gezondheid. Tja op golf- of tennisbaan is het heel anders toeven dan langs het crosscircuit of in de voetbalkantine. “Ober, doe nog maar een kratje” bestelt het zesde seniorenteam alweer voor de derde keer die middag.
De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat de gezondheidsproblemen georganiseerd worden door de tabaks-, alcohol-, bewerkt voedsel- en fossiele brandstofindustrie.
Mag het ook nog lekker zijn… ‘Beter te dik in de kist dan een feestje gemist’. Stef Ekkel & René Karst hadden er een serieuze hit mee. Het zijn van die momenten dat ik groot voorstander ben van eigen risico in de zorg. Iedereen moet natuurlijk zelf weten of die zich een hartinfarct vreet, maar moeten we daar dan allemaal aan meebetalen? Zo’n feestje is het dan ook weer niet. Wel een geluk voor Ekkel en Karst: in het ziekenhuis hebben ze snoepautomaten en ze verkopen frikadel. Heb je wel verdiend als je net te horen kreeg dat je kanker hebt.
Wat is nou de oplossing.
Om roken tegen te gaan zetten we in op zeggen hoe ziek je er van wordt. Maar als je rokers vraagt hoe gevaarlijk hun verslaving is, schatten ze het erger in dan de werkelijkheid. Kortom: die kanker remt niet af. Het zit dieper: roken is stoer. Bijna iedereen rookt er wel eens eentje in zijn jeugd, om er bij te horen. En bwammmm, dan is een kwart van ons verkocht, door de verslavende troep die er in zit. Het helpt het imago van de roker te downplayen. Dat doe je door producenten te vervolgen voor meervoudige moord. Daar staat levenslang voor, zonder kans op vervroegde vrijlating!
Wat voor gezonder leven ook helpt is communicatie. Alle zorginstellingen van Salland zouden die kar moeten trekken. Ik heb geregeld via Salland United (de verzamelde zorgverleners in Salland) daar een gesprek over geprobeerd. Maar “dat is onze taak niet”, zeggen de bestuurders. Kun je iets doen, laat je het na. Het zal je als verzamelde zorginstellingen ook gebeuren dat de samenleving gezond wordt… het zijn ziekenhuizen hè, geen gezondhuizen!
Als de bobo’s het niet doen, moeten wij het zelf maar oppakken. Wie doet er mee? Iedere week een goed verhaal over gezond leven. Met handelingsperspectief vanwege de vraag ‘hoe dan?’
Gezond en lekker wordt vaak tegenover elkaar gesteld.
Maar wat als gezond ook gewoon heel erg lekker kan zijn?
En dat kan het. Sterker nog als je dat eenmaal doorhebt is al dat andere zogenaamde “lekker” helemaal niet lekker meer.
De een is vatbaarder voor ziekte, overgewicht etc dan de ander. Ook ik heb gerookt maar ben al 40 jaar geleden gestopt. Mijn motto is , zeker de laatste tientallen jaren :
Alleen overdaad schaadt, van alles een beetje kan geen kwaad.
En , te allen tijde blijven bewegen/ sporten.
Ja, dan nog kun je getroffen worden door een hartkwaal of kanker, maar dan kun je het jezelf niet verwijten.
Denne denkt dat het anders kan……
Dan denk ik ook. Ik heb zelf ervaren dat het aanpassen van je leefstijl een heel positief effect kan hebben. Ik voel me veel gezonder en fitter sinds ik een G.L.I. traject gevolgd heb (Gecombineerde Leefstijl Interventie). Een programma van 2 jaar begeleid door een leefstijlcoach. Dit programma wordt, onder voorwaarden en met een verwijzing van huisarts of specialist, volledig vergoed door de basiszorg. Veel mensen, voor wie dit passende hulp zou kunnen zijn, weten niet dat het bestaat.
Doordat het voor mij een succes was en omdat ik geloof dat veel meer mensen hiermee geholpen zouden kunnen worden, ben ik zelf leefstijlcoach geworden. Het programma besteedt bijvoorbeeld aandacht aan voeding, gewoontes, bewegen, slapen, stress en ontspanning. Voor meer informatie en ook door wie en waar het aangeboden wordt, kun je kijken op de site “GLI in Salland”.