Denne was ook verrast toen hij de Tweede Kamer-Fries zag

Johan Derksen was in het nieuws. De NOS zei dat Derksen racistische uitspraken had gedaan. Denne had de gewraakte uitspraken in Vandaag Inside ook voorbij zien komen. Hij had ze niet als racistisch beoordeeld, maar als een verdienmodel van John de Mol.

Interessant? Deel het artikel

denne

Johan Derksen doet me altijd denken aan die mopperende Muppets Statler en Waldorf. Twee oudjes die er vanaf het balkon in een theater blijk van geven de veranderingen in de maatschappij allemaal niet meer bij te kunnen houden. Ze zijn zo succesvol omdat ze op cabareteske wijze kunnen zeggen wat velen van ons denken. Derksen is in die zin een Muppet on a String voor John de Mol, een van de kippen die de gouden eieren legt voor deze mediamiljardair die in televisieland een visionair wordt genoemd. Maar met de grensoverschrijdende val van medialand zie ik mezelf meer bevestigd in wat ik die De Mol vindt: stinkend rijk geworden met grenzen overschrijden in plaats van verleggen.

Ik kijk naar Vandaag Inside om te weten wat er leeft buiten mijn bubbel. Grappen over die kaars, Derksens afkeer voor links, de dommigheid van BBB-stemmers. Ik ben weg uit die bubbel sinds ik niet meer bij de veteranen voetbal en sociale media mijdt.

Toen ik Tweede Kamerlid De Hoop blij hoorde zijn over extra geld voor de Friese taal was ik ook verbaasd. Derksen gaf voor de kijkcijfers woorden aan zijn verbazing en de NOS had denk ik nog een appeltje te schillen met hem dus maakten ze er racisme van. Sinds ze daar een warmterecord begin maart ‘lekker weer’ noemen en het aantal meldingen van Jodenhaat gelijk stellen aan een toename van Jodenhaat weet ik dat daar ook interpretaties bij de waarheid gemaakt worden.

De Hoop is een zwarte man, je verwacht iets anders bij een Fries. Ik zou niet casten als vader van Hylke en Sietse Klinkhamer in een film over de avonturen met de Kameleon. Ik vraag me af of je juridisch gezien racistisch bent als je dat met een beetje of met heel erg verkeerde woorden kenbaar maakt. Ik denk van niet.

Wat me er veel meer aan stoort is die mediahype die er ontstaat na zo’n uitspraak. Zoals media dat gewoon zijn kluitjesvoetballen ze van de ene rel naar de andere. Beetje tijd voor bezinning is er niet. Er is een kamp voor en er is een kamp tegen. We vinden elkaar wappie en woke. Ik ben denk ik wappie én woke. En ik ben zeker niet ‘not woke’ want dan ben je letterlijk gewoon niet wakker… Een sloapkop dus.

Vraag aan jullie:

Ik kreeg laatst een appje van een ondernemer die duidelijk niet voor me bedoeld was. Het waren racistische grappen van het soort die voor het oprapen liggen in de voetbalkantine.

Moet ik nu niet meer kopen bij die ondernemer? Wat zou jij doen?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant