Denne vroeg het KankerFonds wat zij vinden van alcohol

KWF, het kankerfonds, houdt actie om onderzoek naar kanker te betalen. Maar ze proberen ook kanker te voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld door straks in februari niet meer te beginnen met drinken.

Interessant? Deel het artikel

kreeft, lobster, kwf, 230120 pxhere

Van het Kankerfonds

Waarom is alcohol niet goed voor je lichaam?

Een wijntje bij het eten of lekker los in het weekend. Veel mensen drinken weleens alcohol. Maar alcohol is niet gezond. Al met 1 glas per dag heb je meer kans op bepaalde soorten kanker. Hoe zit het precies met alcohol en je gezondheid? We zetten de feiten en fabels voor je op een rij.

1. Door alcohol heb je meer kans op kanker

Dat klopt. Drink je alcohol? Dan heb je meer risico om kanker te krijgen. Alcohol speelt een rol bij 8% van de kankerdiagnoses in Nederland. Je kans op borstkanker is bijvoorbeeld al groter als je 1 glas per dag drinkt. Drink je 5 glazen of meer per dag? Dan is je kans op borstkanker 1,5 keer zo groot als iemand die niet drinkt.

Maar door alcohol heb je ook meer kans op andere soorten kanker. Benieuwd welke dit zijn?

Lees welke soorten kanker je kunt krijgen door alcohol

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport is in samenwerking met een groot aantal partners waaronder KWF de Nix campagne begonnen om de sociale norm ‘niet roken, niet drinken tot je 18e’ te versterken. Deze campagne richt zich op de hele samenleving, maar meer in het bijzonder op (de omgeving van) jongeren.

2. In een standaardglas wijn, bier of sterke drank zit evenveel alcohol

Ook dit is waar. Een standaardglas alcohol bevat ongeveer 10 gram alcohol. Die 10 gram alcohol zit in 250 ml bier, 100 ml wijn en 35 ml sterke drank. Het maakt dus niet uit welke soort drank je drinkt. Bij een standaardglas zit overal evenveel alcohol in.

3. Vaak drink je meer dan een standaardglas

Klopt! Zonder dat je het merkt kun je meer alcohol binnenkrijgen. Glazen zijn niet altijd even groot. En vaak krijg je meer alcohol ingeschonken dan een ‘standaardglas’. Een groot wijnglas van 250 ml bevat 2,5 keer zoveel alcohol dan een standaardglas. En in een groot glas speciaalbier gaat meestal 330 ml. Ook zit er in speciaalbier vaak een hoger percentage alcohol dan ‘gewoon’ bier.

4. Al bij 1 glas alcohol heb je meer kans op kanker

Dit is ook waar. Misschien denk je dat je heel veel moet drinken om meer kans te hebben op kanker. Maar dat is niet zo. Al bij 1 glas alcohol per dag heb je meer kans op bepaalde soorten kanker. Wil je je kans op kanker kleiner maken? Dan kun je beter niet drinken.

5. Hoe meer je drinkt, hoe groter je kans op kanker

Het klopt dat je kans op kanker groter is als je meer drinkt. Bijvoorbeeld meer glazen op een feestje of over de hele dag. Of meerdere keren per week. Die manieren van drinken hebben verschillende namen. Ze lijken een beetje op elkaar, maar ze betekenen net iets anders:

Overmatig drinken

Met overmatig drinken bedoelen we meer dan 14 glazen alcohol per week (vrouwen) of meer dan 21 glazen alcohol per week (mannen). Voor mannen en vrouwen is dit anders, omdat vrouwen vaak minder wegen.

Zwaar drinken

We spreken van zwaar drinken als iemand minstens 1 keer per week ten minste 4 glazen (vrouwen) of ten minste 6 glazen (mannen) alcohol op 1 dag drinkt.

Binge-drinken

Binge-drinken is wanneer iemand 5 glazen of meer in korte tijd achter elkaar drinkt.

Al deze manieren van alcohol drinken vergroten je kans op kanker. Maar ook als je af en toe drinkt is je kans op kanker groter. Wil je je kans op kanker kleiner maken? Dan kun je beter niet drinken.

6. Drink je en rook je? Dan is je kans op kanker nog groter

Ook dit is waar. Drink je alcohol en rook je daarbij? Dan heb je meer kans op verschillende soorten kanker. Ze versterken elkaars slechte werking op je lichaam. Dit geldt bijvoorbeeld voor mond- en keelkanker. Maar ook voor andere soorten kanker.

7. 1 glas alcohol per dag is al schadelijk voor je hersenen

Dit is waar. Alcohol heeft invloed op hoe de hersenen werken. Heb je 1 of 2 glazen op? Dan werken je hersenen al anders dan normaal. Je hersenen kunnen door alcohol beschadigen. Hoe meer en vaker je drinkt, hoe groter de schade.

8. Veel alcohol drinken maakt je dik

Dit klopt. Drink je regelmatig alcohol, dan heb je meer kans op overgewicht. Dit komt door verschillende dingen:

  • In alcohol zitten vaak een hoop calorieën. Bijvoorbeeld in wijn en bier
  • Door alcohol krijg je vaak ook trek in eten
  • Door alcohol werkt je lever anders. Vet dat je eet wordt minder snel afgebroken. Het blijft dan meer in je lichaam, vooral rond je buik

Bij overgewicht en teveel buikvet heb je meer kans op kanker.

Fabels over alcohol

1. Sterke drank is schadelijker voor je gezondheid dan bier en wijn

Dat is niet waar. Bier en wijn zijn net zo slecht voor je als sterke drank. Er zit minder alcohol in wijn en bier, maar het glas waar in dit zit is groter. Daardoor drink je er meer van.

2. Alcohol is goed voor hart- en bloedvaten

Dit is ook niet waar. Drink je alcohol, dan heb je juist meer kans op hart- en vaatproblemen. Ook als je er weinig van drinkt. Maar hoe meer je drinkt, hoe slechter het voor je gezondheid is.

Er zijn onderzoeken die laten zien dat een bepaalde hartziekte minder vaak voorkomt bij mensen die af en toe wijn drinken. Maar dat komt waarschijnlijk niet door de alcohol die erin zit, maar door andere dingen.

3. Binge-drinken betekent dat je buiten bewust zijn raakt

Ook dit klopt niet. Binge-drinken betekent dat je snel achter elkaar 5 glazen alcohol drinkt. Bijvoorbeeld op een feestje. Het betekent niet dat je bewusteloos bent, maar binge-drinken is wel slecht voor je gezondheid. Want hoe meer je drinkt, hoe groter je kans op kanker en andere ziektes.

Advies van de Gezondheidsraad: drink geen alcohol

Het advies van de Gezondheidsraad: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Het wordt steeds duidelijker dat alcohol heel schadelijk is. Ook kleine hoeveelheden alcohol zijn niet goed voor je gezondheid. Niet drinken is dus het gezondst.

Stoppen of minder alcohol?

Wil je minder kans hebben op deze soorten kanker? Dan kun je beter geen alcohol drinken. Of in ieder geval zo min mogelijk. Dat is niet voor iedereen makkelijk. Veel mensen vinden een drankje gezellig en lekker. En vaak is het ook al jaren een gewoonte.

Wil je stoppen of minderen met alcohol? En kun je daar wat hulp bij gebruiken? Er zijn apps en sites die kunnen helpen.

Hulp en tips voor stoppen of minder alcohol

Wil je meer weten over alcohol?

Alcoholinfo.nl

Hier vind je alles over alcohol, wat het doet met je lichaam en hoe je kunt stoppen.

Alcohol Infolijn

De Alcohol Infolijn kun je bellen, chatten of mailen met al je vragen over alcohol.

De Alcohol Infolijn is bereikbaar:

Maandag – vrijdag
09.00 – 17.00 uur
Tel: 0900 19 95

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.