Maïs is een lastig product. Er moet een trema op de i, het is steeds de vraag of het een de- of een het-woord is, en het platteland staat er ook nog eens een keer onzinnig vol mee.
Of misschien wel stónd er vol mee, want dezer dagen wordt het in hoog tempo afgehakseld. Boeren zijn er van de heel vroege ochtend tot de heel late avond donders druk mee.
Waarom zo veel maïs? Om het aan onze dieren te voeren, die snel moeten groeien totdat we ze een kogel door de kop schieten, in stukken snijden en op de barbecue leggen. Salland boert en eet bewust, alleen zeggen ze dar er niet bij als schoolklasjes langs komen, want het is LTO-reclame om begrip te kweken voor boeren zodat de industrie eromheen schathemeltjerijk kan worden. In onze provincie worden er zo’n beetje 200.000 dood gemaakt.
Per jaar Denne?
Nee, per dag, lieve lezers. Het slachthuis is zo’n industrie die rijk wordt van de boer. Vooral ook vanwege al die kalfjes die alleen maar geboren worden om de koe melk te laten geven. Boeren mogen we niet uitmelken, koeien wel, zeggen boeren…
(tekst gaat veder onder de foto)
In Overijssel staan door het jaar zo’n 40 miljoen dieren op stal. 10 Miljoen daarvan zijn kip. En die moeten allemaal te vreten hebben. Maïs bijvoorbeeld. Een koe eet 14 kilo maïs.
Per jaar Denne?
Nee, per dag lieve lezers. Dan heb je heel wat maïsland nodig natuurlijk. Duzend vierkante meter per koe, zo’n tien volkstuintjes per koe.
Maar gelukkig staat niet alle boerenland vol met maïs. Je komt er ook veel gras tegen. Gras zonder prikkeldraad eromheen. Dat is dan meestal Engels raaigras. Dat groeit lekker snel, omdat het bespoten is groeit er geen klaver of paardenbloem tussen, en de koe geeft er meer melk door. Grasfalt worden die weilanden ook wel genoemd. Bijen, vlinders en weidevogels vinden er geen voedsel.
Landelijk produceren de dieren in de landbouw 75 miljard kilo mest. Voor Salland zal dat zo’n 2,5 miljard kilo zijn.
Per dag Denne?
Nee, per jaar, lieve lezers.
Maar ja, we hebben het toch nodig voor ons voedsel? En het levert toch ook veel geld op voor ons land? Nou, het boerenbedrijf schijnt één procent van ons bruto binnenlands product te omvatten. En als we geen vlees maar vegetarisch eten, heb je maar drie kwart van de landbouwgrond nodig voor de zelfde calorische waarde.
Maar ik wil graag vlees eten Denne.
Dat moet je helemaal zelf weten lieve lezer. Maar vind je het dan ook goed als we in de prijs doorberekenen de kosten die dat meebrengt om de natuur te redden, het klimaat op orde te houden en de wachtlijsten in het ziekenhuis kort te houden.
Moeten we dan geen vlees eten om sterk te blijven Denne?
Nou lieve lezers, vraag dat maar aan Lewis Hamilton, Bono, Pamela Anderson, Franciscus van Assisi, Serena Williams, Novak Djokovic, Arnold Schwarzenegger, Antoinette Hertsenberg, Alberto Contador, Mike Tyson, Leonardo da Vinci, Edison en Tesla, Bruce Lee, Bob Dylan of Albert Einstein…
Maar Denne, wat moeten we dan op de bbq doen?
Daar weet ik wel iets op, lieve lezers: een maïskolf! Maar dat moet dan wel maïs voor menselijke consumptie zijn: suikermaïs.
En Pronk, wat vinn ie d’r van dan?
Pronk krijgt kippenvel van dood vleis. Mensenvel had hij al.