Denne vindt dat de overheid nog niet zo heel veel verandert

Dertig jaar geleden begon het al: de overheid moet andere taal gebruiken. Maar lukt dat? Denne denkt van niet.

Interessant? Deel het artikel

denne bastion pxhere

Dertig jaar geleden schreef ik al over onmogelijk taalgebruik van de overheid, twintig jaar geleden schreef ik over taalcursussen die ambtenaren volgen om begrijpelijker te leren praten, tien jaar geleden kwam daar ineens het participerende ambtenaren-denken bij. Vandaag de dag kan ik concluderen dat daar allemaal geen donder van terecht is gekomen.

Waarom zou je ook verwachten dat dezelfde ambtenaren zich ineens anders gaan gedragen? Einstein zei al dat je problemen niet moet oplossen met mensen die ze veroorzaken. Maar ja, Olst-Wijhe is een kleine gemeente waar je als ambtenaar mooi kunt beginnen, maar als je goed bent zoek je het natuurlijk heel snel hoger op. En jonge frisse ambtenaren met moderne ideeën willen natuurlijk al helemaal niet in een conservatief populistische gemeente als Raalte werken. Dus blijven we met de oude garde zitten.

Adoptieformulier

Op weg naar de vooruitgang mag je in Raalte wel een stukje openbaar groen van tien vierkante meter inzaaien met wilde bloemen om de insecten in de giftige roundup-omgeving nog een beetje tegemoet te komen, maar dan moet je wel eerst een ‘groen-adoptie’-formulier invullen. De idioten. Ik zou eerder denken dat we de aarde adopteren en dat wij een formuliertje moeten invullen als we daar gif op aan willen brengen. Maar zo doen we dat niet meneertje!

Drempelinkomen

Bij de Belastingen zijn ze ook goed op weg naar ‘vasthouden wat je hebt’.
Wanneer je kosten voor zorg mag aftrekken van je inkomen: “U mag alleen het deel van de uitgaven aftrekken dat uitkomt boven een bepaalde drempel. De hoogte van deze drempel hangt af van uw drempelinkomen. Uw drempelinkomen is het totaal van uw inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3 zonder uw persoonsgebonden aftrek.”
Als je meer dan 42,434 euro verdient mag je 700 euro aftrekken, plus 5,75 procent van het bedrag boven 42.434 euro.

Als ik wilde dat jij het snapte, had ik het wel beter uitgelegd, zei Cruijff.

Barsten in het bastion

Daar zijn dus mensen mee aan het uitdokteren. En mensen die dat op papier zetten.
Maar er zijn miljoenen Nederlanders die daar vervolgens niks van snappen. Als je dat wil veranderen, kom je niet verder met de mensen die denken dat ze dit zo moeten regelen, naar hoeveel cursussen je ze ook stuurt.

Gelukkig ontstaan er langzaam maar zeker barsten in het overheids-bastion, steeds meer activisten weten de slotgracht over te steken. De vesting wordt nog met hand en tand verdedigd. Maar uiteindelijk zal die vallen. Ik hoop dat ik daar dan over tien jaar weer een stukje over kan schrijven.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.