Het verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen is een heel lastig fenomeen. Toen ik vijftien jaar geleden met plannen begon voor een CO2- en energieneutraal huis, lachten ze me tot diep in het gemeentehuis uit. Toen we vijf jaar geleden met Heel Salland Biologisch de alarmbel luidden dat het zo niet verder kon, kregen we zelfs politiebewaking om de Sallandse journalistiek boeren had opgeruid tegen ons.
Twee keer gelijk gehad, twee keer pas jaren later gelijk gekregen
Het gezegde dat er verschil is tussen gelijk hebben en gelijk krijgen, wordt vaak ingezet als je wel gelijk hebt, maar dat ze dan vinden dat je niet moet doordrammen om het ook te krijgen.
Nou, daar zit nu precies het probleem dat ik met dat gezegde heb. Als ik gelijk heb, wil ik het ook krijgen. Eigenlijk nog helemaal niet om gelijk te krijgen in persoonlijke zin van ‘lekke pùh’, maar omdat het ook gewoon beter is iemand die gelijk heeft gelijk te geven.
Dat scheelt echt een hele hoop gedoe
Stel dat je het aantal dodelijke ongevallen terug kunt brengen als je 100 in plaats van 130 gaat rijden, dan is het best een beetje raar als je wel gelijk hebt, maar geen gelijk krijgt. Wie zo’n regel tegenhoudt is dan toch eigenlijk een moordenaar?
Stel dat je weet dat statiegeld op plastic flesjes en blikjes zwerfvuil aanzienlijk vermindert, dan moet je als gelijkhebber toch niet zo lang doordrammen tot je gelijk krijgt?
Ik vind het andersom trouwens nog een stuk ingewikkelder. Dat je gelijk krijgt terwijl je weet dat je geen gelijk hebt. De hypotheekrenteaftrek vind ik daar wel het mooiste voorbeeld van. Dat drijft de prijs van huizen omhoog in plaats van dat meer mensen een huis kunnen kopen. Toch blijft die allergrootste subsidie van Nederland gewoon bestaan.
Er zijn veel meer voorbeelden. Dat we the war on drugs verharden terwijl je weet dat dat niet helpt.
Dat bankdirecteuren zich schaamteloos veel bonussen toe-eigenen, omdat dat beter is voor alles en iedereen.
Dat het met het klimaat wel meevalt.
Boeren krijgen dezer dagen ook gelijk, terwijl we allemaal eigenlijk wel weten dat ze dat niet hebben. Wel voor het deel dat de politiek ze belazerd heeft (maar ja, daar hebben ze zelf al die jaren op gestemd omdat ze dan gelijk kregen maar niet hadden), maar niet voor het deel wat ze de aarde aandoen.
Dat gelijk hebben kwam ik van de week op spandoeken tegen langs de weg. Dat ze ons eten maken, dat ze CO2 opslaan en dat we bang moeten zijn dat er straks geen koeien meer in de wei lopen. Ik kwam daar een spandoek van tegen bij Nieuw Heeten. Ik ben vanaf daar via Heeten naar Raalte tot aan kruispunt Bos gereden. Ik telde zestig weilanden, twintig maïsvelden, vijf aardappelvelden (waar heel veel gif op moet), een graanveld en twee weilandjes met pony’s. Maar precies nul (0!!!) weilanden met koeien er in.
Met zulke slogans krijg je gelijk, maar heb je het bepaald niet…