Als Caroline van der Plas een mening heeft, moet je altijd even kijken op welk tijdstip van de dag ze die heeft. Een mening is altijd al feitenloos, maar voor de middag is Caroline nog nuchter dus dan zou er nog wel wat basis onder die mening kunnen zitten. Rond het middaguur is haar denken al met een half pakje sigaretten verteerd. Aan het eind van de avond – schat ik zo in – zal de fles wijn wel weer leeg zijn. Haar meeste tweets van rondom dat tijdstip zijn van een dusdanige stomheid dat minister Faber er jaloers op is.
Vast vanuit haar Deventer hoofdkantoor en vast later op de avond, heeft ze bedacht dat XR RaRa-achtige trekjes begint te krijgen. RaRa was die club met ontvoeringen en bomaanslagen. XR is een club slimmeriken die zodanig actie voeren dat ze zich aan de wet houden en dus wel iedere keer opgepakt worden maar ook iedere keer vrijgesproken.
Rebellie vanwege uitputting van de aarde, rebellion vanwege de extinction. Dat is XR. Of je het nu met hun werkwijze wel of niet eens bent: dat we de aarde uitputten is een feit. En dat BBB dat juist faciliteert ook. Dus wie is hier nu helemaal een criminele organisatie…
De irritatie die XR ten deel valt heeft denk ik alles te maken met dat ze ons waarschuwen voor ons fatale gedrag. Ons fatale gedrag dat niet morgen of overmorgen effect heeft, maar pas over jaren.
We zijn wel bereid af te stappen van een paasvuurtraditie als er nú brandgevaar dreigt wegens droogte, maar we willen niet afstappen van de traditie als de effecten pas over tien jaar zichtbaar zijn. Dat werk. Liever te dik in de kist, dan een feestje gemist is een liedje waarvan ik altijd denk dat het leuk is te zingen op een feestje en niet op een crematie.
En kom bij paasvuurvoorstanders niet met de redenatie aan dat de huidige droogte al het effect ís van klimaatverandering. Eén graad temperatuurverhoging leidt tot pak ‘m beet tien procent meer opname van zuurstof in de lucht voordat het gaat regenen. Het regent dus minder vaak, maar als het dan toch naar beneden komt, dan staat de straat steeds vaker blank.
Dit weekend voert XR (vermoedelijk) actie tegen de kleding die we kopen. Met of zonder boterzuur, dat moet nog blijken. Maar fast fashion – dat is al wel zeker –gaat met donders veel gif gepaard. En het wordt geproduceerd door handjes die aan kinderen zitten van een jaar of 10 tot 15. Stel maar voor dat jouw kind of kleinkind zes dagen in de week tien uur per dag kleren zou moeten maken voor iemand elders in de wereld. Foei, wat zou je boos worden. Maar als het verweg-kinderen zijn, die je niet ziet en niet kent, ach dan is zo’n blouse van 15 euro toch een koopje?
Ik leg dat wel eens uit op een verjaardag. Ik ben dan de zeikerd. Terwijl ik die anderen een terreurdaad verwijt.