Salland boert en eet bewust, zag ik tijdens een wandeling over het platteland tussen Broekland en Middel geregeld aan de weg staan. Het bijbehorende reclamebord heeft een mooie ondergaande zon bij zich.
Je gaat dan toch anders om je heen kijken. Wat er zo bewust is. Bewust eten, is dat de burger uitleggen hoeveel gif er in zijn eten zit? En hoe dieren gemest, getransporteerd, doodgeschoten, geslacht en in halfomhalf-gehakt gedraaid worden? En bewust boeren: ik kwam kalveren in een tiny house tegen, zeg maar een kunststoffen omhulsel waar ze net een keer inpassen. Wat zou daar precies bewust aan zijn, vroeg ik me af. En het erf met die silo’s van de foto hierboven, ook bewust wellicht, maar slaat dat dan op bewust boeren of bewust eten. Of op bewust industrie naar het platteland brengen? Je ziet de laatste jaren ook stapels plastic overal op het platteland verschijnen: verpakken ze hooi in, omdat dat waterdicht is ingepakt, hoeft het niet meer naar binnen, kun je het buiten laten liggen. Mooi ook, voor toeristen die komen genieten van het platteland.
Ik wou een keer een wat groter uitgevallen houthok maken. Daar mocht geen dak boven omdat ik dan te veel bebouwing had, nu er een plastic doek overgetrokken is mag het wel…
Het is fascinerend hoe regels met de werkelijkheid aan de haal kunnen gaan. Ik moest een rooster in de voordeur van mijn meterkast omdat je sneller de gaslucht rook.
“Maar ik woon gasvrij.”
“Moet je toch een rooster.”
“Dus heb ik er maar eentje tijdelijk ingehangen, geleend bij het bouwbedrijf.”
“Ja, ik weet hoe het werkt.”
Als je dan de ambtenaar in kwestie uitlegt dat het zo jammer is dat je niet kunt kiezen bij welke gemeente je naar het loket gaat, anders dan naar je eigen gemeente, krijg je te horen dat iedereen dat in iedere gemeente altijd roept. Maar een jaar later had hij de dienst wel verlaten. Burn-out. Niet gek.
Als je een varkensstal bouwt op het platteland moet je die aan het oog onttrekken, liefst met boompjes. Maar tegenwoordig kun je dus ook hoog opgestapelde hooibalen in plastic neerleggen, dan ziet niemand de stal meer.
Vroeger op de middelbare school legde de meester uit waarom er verkeersborden bestonden met een I en en II erop. Dat je op even dagen aan de andere kant van de weg moest parkeren dan op oneven dagen. Ik heb die borden later nergens nooit weer teruggezien, maar ik herinner me de verkeersles van 50 jaar geleden nog, omdat de meester het voordeel van dat bord uitlegde met “anders kun je helemaal niet maar buiten kijken”. Nou, daar was ik het niet mee eens: “Je kunt dan wel naar buiten kijken, maar dan kijk je tegen die auto’s op.”
Een beetje als die varkensstal met plastic hooibalen ervoor.
Ergens deze maand gaat de Raalter raad beslissen over weer een megastal erbij. Of daar dan ook een bord van ‘bewust boeren’ in de berm mag komen te staan, betwijfel ik. Ik stel voor een bord te ontwikkelen met ‘bewust het buitengebied naar de kloten helpen’. Zou dat toeristen trekken?