Denne: Salland komt toch niet onder water te staan dus Loat Goan!

Denne hoorde de baas van IJssellandschap zeggen dat boeren land te kort hebben om ons te voeden. Eerder zou hij boos worden om zo'n dwaze uitspraak. Maar dat is veranderd.

Interessant? Deel het artikel

denne warer onder 220103

Ik was op de aftrap van de Groene Karavaan, een toertocht langs groene initiatieven in Salland. Daar werd een kaartje getoond dat me erg vrolijk maakte: als Nederland onder water komt te staan, is dat het geval tot aan Zwolle. Hoe mooi is dat. We zijn veilig hier in Salland!

Daarom snap ik ook wel dat zaterdag op het podium van die Groene Karavaan de baas de grootste grondbezitter van Salland, de stichting IJssellandschap, zonder met de ogen te knipperen gewoon durfde te zeggen dat boeren nog meer grond nodig hebben om ons ‘eigen volk eerst’ van voedsel te voorzien. IJssellandschap is met haar grondgebied een soort Gallisch dorpje waar ze als enige nog de toverdrank Roundup gebruiken. Ze zijn in dat giftige standpunt onverslaanbaar en dragen er daarom toe bij dat de hemel versneld op ons dak valt. Eerder werd ik boos over zulke onbenullen die ’s avonds gewoon lekker gaan slapen ondanks het slagveld dat ze die dag weer hebben aangericht, maar omdat ik weet dat ons Salland niet onder water komt te staan als de zeespiegel twee meter stijgt, vind ik het wel vermakelijk.

Ik was eerder altijd de zeurpiet die zei dat je maar een achtste deel van de landbouwgrond nodig hebt als je geen maïs voor koeien verbouwt, maar worteltjes voor mensen voor dezelfde voedingswaarde voor de mens.

Ik zie nu in dat je via vegetarisch eten boeren van hun beroep berooft en dat IJssellandschap dan geen pachtcontracten meer overeind kan houden waarbinnen je ook gewoon landbouwgif mag gebruiken.
En zonder boeren ook geen kreupele koeien meer waar we na iedere bevalling het kalf en de melk van roven. We boeren en eten bewust in Salland, dus dat dat zo gaat, weten we allemaal.
En daarbij: wat moeten we dan op de bbq doen als we geen dieren meer houden.

Je kunt natuurlijk wel met wat minder boerengrond toe, en je kunt het hele land ook wel voeden als we wat gezonder gaan eten, maar dan krijg je weer gezeur in de ziekenhuizen omdat er te weinig werk gaat komen voor verplegend personeel.
En met een meer circulair boerenbedrijf daalt de stikstofuitstoot zo snel, dat we ook gelijk de bouw weer op kunnen starten om huizen te bouwen voor starters en ouderen. Maar daar hebben we helemaal geen bouwvakkers voor, dus ook om die reden moeten we het boerenbedrijf helemaal niet willen veranderen.

Nee, sinds ik weet dat wij hier geen natte voeten krijgen, weet ik het wel: loat goan!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Denne: Salland komt toch niet onder water te staan dus Loat Goan!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *