Denne laat ChatGPT een milde anti-alcohol-tekst schrijven

Denne dut an Dry Januari en schrijft daar de hele maand iedere dag over, gisteren liet hij ChatGPT een pro-drank-stuk schrijven. Mag je raden welke opdracht GPT vandaag kreeg.

Interessant? Deel het artikel

drank denne 230122 pxhere

ChatGPT is een computerprogramma waaraan je opdracht geeft een tekst te schrijven. Dat kan de computer omdat die alles wat op internet staat duizelingwekkend snel kan filteren en er dan een verhaal van maken. Dat lijkt ongelofelijk, maar ik snap ook niet hoe ik kan bellen met een aangetrouwde nicht op Nova Scotia.

Die ChatGPT lijkt een revolutie, maar is dat eigenlijk helemaal niet. Als je de computer alle muziek van Mozart geeft en je vraagt hem op basis daarvan een nieuw Mozartstuk te componeren, dan heb je binnen tien seconden bladmuziek waarvan de kenner alleen maar kan zeggen dat het ontegenzeggelijk Mozart is, maar dat hij het nog niet eerder gezien had.
Dat kan de computer niet omdat hij zo goed is in muziek, maar omdat hij de muziek van Mozart analyseert tot op het bot en met die analyse nieuw werk kan maken. Op die manier kan kanker ook steeds secuurder bestreden worden, vanwege een wereldwijde databank van kankersoorten en behandelmethoden.

Gisteren stelde ik ChatGPT de vraag een pro-alcohol-stuk te schrijven. Vandaag is de vraag:

Schrijf een column tegen het gebruik van alcohol

De schadelijke effecten van het gebruik van alcohol zijn bekend. Het is een kwestie van gezond verstand om te weten dat als je alcohol gebruikt je je lichaam en geest schaadt. Alcoholmisbruik leidt tot problemen met de gezondheid, sociale relaties, financiën en werk. De kosten van alcoholmisbruik, voor de persoon die het gebruikt en voor de samenleving, zijn veel te hoog.

Daarom is het belangrijk om te begrijpen waarom mensen alcohol gebruiken.
Soms gebruiken mensen alcohol om te ontspannen, zichzelf te vermaken of zichzelf te verliezen in de momenten waarin ze zich vervelen. Hoewel dit een begrijpelijke impuls is, is het niet de meest gezonde manier om te gaan met verveling of stress. Er zijn veel gezondere manieren om met stress om te gaan, zoals oefening, meditatie of gesprekken met vrienden.

Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de schadelijke gevolgen van het gebruik van alcohol. Als je alcohol gebruikt, drink dan met mate en drink geen alcohol als je jonger bent dan 21 jaar. Als je al alcohol drinkt, drink dan nooit meer dan één standaardglas per dag voor vrouwen en twee glazen per dag voor mannen. Ook is het belangrijk om niet te drinken als je zwanger bent of voertuig bestuurt.

Als we allemaal verantwoordelijk omgaan met alcohol, kunnen we de schadelijke effecten ervan beperken en de kosten voor de samenleving verminderen. Laten we daarom verstandig omgaan met alcohol en een gezond en verantwoordelijk leven leiden.

Niet geschikt voor als je een boodschap hebt

Best handig, zo’n computer. Maar als je het in moet leveren voor zo’n meedogenloze meester met de rode pen, dan moet je de tekst nog wel even goed nalezen. De tekst hierboven is vanuit Amerika geschreven. Daar mag je pas drinken als je 21 bent. Dat moet je nog wel even aanpassen naar onze wetgeving. Maar wees er verder niet bang voor: het zijn originele teksten, je wordt er niet mee op plagiaat gepakt. Hoe mooi is dat!

Met zo’n tekst als hierboven kun je de schoolmeester wel misleiden (als die jouw tekst al nakeek, want die schoolmeester loopt ook tegen een burn out aan vanwege allerlei onzinregels die zijn werk misselijkmakend saai maken), maar er straalt geen kracht uit. Net als het pro-alcoholverhaal van gisteren: kraak noch smaak. Beetje voor, maar ook een beetje tegen. Behang dat niet opvalt, als een politicus: ja maar als dan, laten we het nog even aanzien, maar aan de andere kant, wellicht lost het zich zelf op.

Ik stel me de samenleving voor als een honderd procent groep mensen, waarvan de middelste tachtig het wel goed vindt (die tekst hierboven helemaal toppiejoppie vindt, de RTV Twente-luisteraar zal ik maar zeggen), met tien procent lawaaimakers aan beide uitersten. Als je wil dat die tachtig procent jouw kant opkomt, moet je wel wat meer lawaai maken dan zo’n halfbakken tekst als hierboven.

Morgen die computer maar eens vragen een wat feller stukje tegen alcohol te schrijven.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *