Denne klopt maar eens bij een vogelhuisje aan

Wandel jij ook wel eens alleen? Denne wel. Dan komen er soms gekke gedachten in hem op.

Interessant? Deel het artikel

denne beukenlaan vogelkastje

Wij hebben als mens de neiging dieren mensen-eigenschappen te geven. Als de koeien een lange winter in de stal op een paar vierkante meter hebben opgesloten gezeten, zeggen we dat ze blij van vreugde de wei inrennen. Onze behoefte aan feest heeft daar dan al weer een feestje van gemaakt: de koeiendans. Je kunt een ticket kopen voor op de eerste rang met goed zicht op start en finish en een borrel na.

Zelfs Wakker Dier gebruikt die blijheid, want dan kun je ook zeggen dat ze op stal niet blij waren. Maar zijn koeien blij als ze springen zoals wij met een dronken kop staan te dansen? Sterker nog: zijn wíj wel blij als we staan te dansen met een door drugs en drank half verdoofde kop?
Is ooit onderzocht van welke stofje een koeienbrein blij wordt? En is ooit onderzocht of juist dat stofje meer voorkomt in de hersenen tijdens de koeiendans?

Ik betwijfel het.

In een beetje aquarium maken we vis blij met een poortje, zodat ie iets beleeft tijdens het zwemmen in z’n glazen gevangenis van 30x50x25, de kip in de ren is o zo gelukkig dat we haar beschermen tegen de vos en als de hond kwispelt is die ook blij.

Ik geloof er allemaal niks van.

Bert Visser had voor hij mocht optreden in Het Hoftheater gegeten bij De Koenjer in Mariënheem. Dat stond bekend om zijn schnitzels die aan weerszijden over de rand van het bord hingen. Het verhaal vertelt niet hoe blij dat varken tijdens zijn leven was, noch hoe hij zich voelde toen ie eigenhandig de loopband op moest strompelen aan het eind waarvan ze haar een kogel door de kop zouden jagen. Bert Visser had meer te doen met de kaboutertjes die hun huis hadden moeten inleveren als fijngesneden ingrediënt voor de champignonsaus. Dat moet minstens een hele Vinexwijk voor die rode puntmutsjes geweest zijn, pijnzde Visser. Of was het nou peinzen.

Jaha, dat is pas verbeelding, omdenken, vanuit de kaboutertjes redeneren.

Toen ik een van de mooiste wandelingen van DwarsdoorSalland liep, kwam ik op de Velner tussen Heino en Raalte over een prachtige beukenlaan. Ik dacht nog dat Liesje Lotje hier had leren lopen, maar dat was meer omdat ik de wandeling alleen maakte, dan poppen de meest onverwachte dingen in je op. Hoe dan ook, de hele route kwam ik vogelhuisjes tegen. Hoe meer ik er over nadacht, hoe gekker ik het begon te vinden. Dat wij huisjes maken voor vogels. De mens is samen met de koekoek de enige diersoort die zijn eigen huis niet kan maken, En dan meten wij ons aan dat we wel huisjes voor vogels moeten maken? In de vorm van mensenhuisjes… Wat een gekkigheid.

Dus heb ik bij Beukenlaan 15 aangeklopt om te horen wat zij daar vinden. En wat dacht je?

Niet thuis.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

1 reactie op “Denne klopt maar eens bij een vogelhuisje aan”

 1. Avatar
  Marjan Potze

  Niet thuis?
  Dan waren ze wellicht bij mij.
  Op kraamvisite bij het merelnest in de klimop van de pergola of verkoeling zoekend in het vogelbadje, samen met hun vrienden van verschillend pluimage: mussen, vinkjes, kool-en pimpelmezen, Turkse tortels enz.
  Een en al gezelligheid.
  En blij dat ze waren! 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.