Als je met de fiets op vakantie gaat, kun je net zoveel, maar ook net zo weinig meenemen als je maar wil. Je ziet ze wel eens, van die beasts of burdens, met twee tassen achter op de bagagedrager, daartussen overdwars een tent, een tas in de driehoek onder de stang, eentje op en over het stuur en dan ook nog wat bungelende potten, pannen en een stoel ergens er bij aangeknoopt. Als je dat de hele dag meegezeuld hebt, dan heb je toch geen energie meer ’s avonds op de camping je tentje op te zetten, het luchtbed op te blazen en een gezond potje eten te koken?
Vorig jaar fietste Denne naar Berlijn. In deze zomer schrijft hij daar over.
Ik heb het een keer gedaan: een rondje België, en toen had ik andersom medelijden met mensen in een huisje of nog erger, een caravan. Dat je dan de hele dag lekker buiten was en dat je je dan voor de avond terug trekt in zo’n muf onderkomen. Die vakantie fietste ik ook een dag door de regen. Heerlijk. Maar dat gevoel kan ik nooit terugvinden als ik vanuit de auto fietsende vakantiegangers in de regen zie.
Dus het zal ook het perspectief wel zijn, maar ik was blij dat ik op weg naar Berlijn van breakfast naar bed fietste. Dan hoef je zelfs geen handdoek mee in de fietstas! Overal in de wereld kun je heel geschikt een overnachting vinden. Gewoon in een woonwijk een bovenkamertje van een gepensioneerd stel dat zelf de kleinkinderen al weer uit huis heeft, een blokhut op een camping of een schuurtje in de achtertuin: door airbenb is er in iedere straat wel een overnachting te boeken. En anders weten vriendenopdfiets of booking.com wel raad. Ik had een gpx-route van 690 kilometer van Salland naar Berlijn. Toen ik om de honderd kilometer een slaapplek gevonden had, was die route 699 kilometer geworden.
Je moet dan wel wat voor lief nemen.
- Bij eentje kregen we een dakterras met uitzicht over het Teutoburcher Wald. Ze hadden wel een dakterras, maar dat wald heb ik nooit gezien.
- Bij een ander was het kingsize-bed voor Napoleon wellicht groot genoeg, niet voor mijn bijna twee meter.
- Bij een derde bleek kamer nummer 3 al bezet, waarna we met dezelfde sleutel zo nummer 4 binnen konden.
- En toen we de voorwaarden van die overnachting in de kerk nog eens doornamen (geen handdoeken, geen douche, ook in de zomer koud en geen extra dekens), toen hebben we die maar snel geannuleerd.
Maar dat dakterras, kamer nummer 4 en de diagonaal van dat kingsizebedje waren wel helemaal oké, vergeleken met een matje in een kleine tent dat je ook nog eens de hele dag mee moet zeulen. En de B&B’s hadden allemaal een supermarkt om de hoek én een klein keukentje, voor een lekkere gezonde maaltijd. Want morgen is alle energie weer welkom.
Ontbijten is er bij B&B’s trouwens meestal niet meer bij vandaag de dag. Maar wat is er nou mooier dan eerst even vijftien kilometer fietsen en dan een warme bakker zoeken?
Dat is vakantie!