Denne giet dreuge in dry januari

Denne gaat dry in januari. Voor een maand geen alcohol schreef hij zich in voor de challenge 'ik pas' en krijgt via die club dagelijks support. Denne neemt jullie de komende maand mee in zijn experience. Wie doet er met hem mee?

Interessant? Deel het artikel

koe kalf 221217 wat doet de natuur nu dan

Ik goa dry in januari, mar as ie oe dan inschrieft vöar zo’n uutdaging zol ie d’r van an de drank raken.
Ten eerste moet alles blijkbaar in het Engels. Waarom geen droge januari? En waarom een challenge?
Ten tweede had ik me nog niet ingeschreven of ze wilden meer van me:
– mijn persoonsgegevens konden nog 80% nauwkeuriger
– of ik niet liever ook met een team mee wilde doen
– en van de universiteit van Tilburg kreeg ik gelijk een vragenlijst opgestuurd, een survey.

Je gaat je dan gelijk afvragen: ik ken mijn eigen persoonsgegevens al, dus waarom zou ik die op internet invullen? Er zit vast handel in die info. Zou me niet verbazen als de danklobby er achter zit. Net als de LTO aan allerlei groene activiteiten meedoet, zodat ze de verbetering tegen kunnen houden, zo draait de dranklobby ook overal zijn kont tussen. De industrie lost de problemen zelf wel op, daar kom je met Rutte-zonder-visie nu al vier kabinetten mee weg.

Met een team wil ik ook niet meedoen, want dat zou dan het voetbalteam worden en onze vereniging draait op bieromzet. Höllenboer zei al, as een kalf niet zoep’m wul, mu’j ‘m in Lutt’nbarg op de voetbal doene. Dus dat kan ik niet maken.

Die vragenlijst is om meer inzicht te krijgen in mij, in mijn reden een maand niet te drinken, zodat ze kunnen leren hoe ze mensen van de drank af kunnen krijgen. Nou, hier in Salland krijg je mensen van de drank af doordat ze dood gaan. Tot die tijd kun je er doodeenvoudig niet omheen. Want niet alleen de sportclubs, ook al onze feesten kunnen bestaat vanwege drankomzet.

Maar ik ben het onderzoeksteam van Tranzo, Wetenschappelijk Centrum Zorg en Welzijn van de School of Social and Behavorial Sciences van Tilburg University en onderzoeksleider Prof. Dr. Jolanda Mathijssen met medewerking van Prof. Dr. Dike van de Mheen en Dr. Rob Bovens en Dr. Andrea Rozema, senior onderzoekers, toch tegemoet gekomen.
God ma, wat willen al die hooggeleerde titeldragens toch altijd graag genoemd worden, stelletje wethouder Hekkings.
Dus ik vul nu, over een maand, na een half jaar en na een jaar een enquete in en besef me meteen de zwakte van onderzoek: ik kan van alles invullen. De data worden gewoon meegewogen en straks in een serieus onderzoek gepresenteerd. Zelf denk ik daarom dat meedoen aan het onderzoek voor de meeste mensen al voldoende is te veranderen. Zou dat in de enquete meegenomen worden? Dat simpelweg door het afnemen van de enquete de eerste stappen in het veranderingsproces al gemaakt worden?

Wie goat het ziene.
Ik ga straks de enquete invullen: take the survey! (Met de eerste vraag: wat is uw leeftijd in jaren… Zat ik die niet uit te rekenen in maanden.)
En ik zal na 00.00 uur geen alcoholische consumptie meer nemen.

Heanig an en niet te völle zoep’m

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.