De narcissen die dit voorjaar weer vrolijk in de Raalter plantsoenen te bewonderen zijn, zijn andermaal van giftige bloembollen. Dat kwam Denne van Knöldert ter ore. Klöldert deed onderzoek en zag dat het beter kan
De gemeente weigert biologische bollen te kopen en stelt de vrijwillige planters daarmee bloot aan gif waar je parkinson van kunt krijgen. Al jaren gebruikt de gemeente Raalte de meest wonderlijke argumenten om geen biologische bollen te hoeven kopen.
- Van biologische bollen is de kans op een vrolijk narcisje in de lente kleiner.
- De ‘planetproof’ bollen zijn ook heel erg goed, want minder watergebruik en zo.
- Niet de gemeente, maar een groene werkgroep bepaalt de inkoop.
- Biologische bollen zijn niet altijd te koop.
Kulargumenten
Ik heb links en rechts wat navraag gedaan. Deze argumenten zijn onzin.
Bloeikansen: Biobollenteler Huiberts zegt dat het onzin is dat biobollen minder slagingskans hebben.
Planetproof ook goed? Als je googelt op planetproof staat nergens dat er geen gif in zit en dan weet je dus zeker dat er wel gif in zit. Plantproof is eigenlijk ‘on the way to planetproof’. Het keurmerk leidt eerder af van actie ondernemen dan dat de actie zit op overkomen on the way. Je suggereert dat je onderweg bent, maar je kunt feitelijk al lang zover zijn. Biobollen zijn er al! Dan ben je met marketing bezig. Met struisvogelpolitiek.
Raalte trapt daar in
De groene werkgroep is degene die bepaalt wat er gekocht wordt, zegt de gemeente. Maar nu ken ik toevallig wat mensen in die groene werkgroep en die staan helemaal niet achter de planetproof-aanschaf. Sterker nog: Salland Zoemt is vertegenwoordigd in deze werkgroep.
De gemeente zegt het geld op tafel te leggen zonder regels te stellen. Dat is een keus hè! Je kunt ook wél regels stellen.
Biobollen zijn altijd in voldoende mate te koop. Biobollenteler Huiberts zegt: Wij kunnen zeker grote hoeveelheden leveren. We zijn nu aangekomen aan de laatste weken van dit seizoen, dus nu is e.e.a. uitverkocht, maar we hebben van een aantal soorten nog grotere hoeveelheden.
Als er in juni of juli besteld wordt, kunnen we, afhankelijk van oogst, meestal de gevraagde hoeveelheden leveren.
Alles met elkaar kiest de gemeente er dus bewust voor vrijwilligers gifbollen in de handen te drukken… Terwijl het met gemak anders kan. Beter dat die vrijwilligers bij het poten handschoenen aantrekken en dat ze daarmee niet hun bezwete voorhoofd afvegen.
En als je straks in het voorjaar door Raalte rijdt, weet dan dat er voor die mooie bloempjes gif in de grond gestopt is.
Ik begrijp het gemeentebestuur van Raalte soms niet. Maar in deze kwestie al helemaal niet. Deze keuze is wel de overtreffende trap van onverschilligheid en een sprekend voorbeeld van desinteresse voor een goed milieu. Sjonge-jonge.