Denne gaat graag op vakantie via airbnb

Is het herfstvakantie? Of was dat vorige week. Sinds Denne de wichter niet meer op school heeft, weet hij dat niet precies meer. Maar ergens in deze tijd gaat een deel van het land weer op vakantie. Probeer eens een airbnb, adviseert Denne, je komt nog eens ergens.

Interessant? Deel het artikel

denne 221010 houten huisje

Op vakantie gaan via airbnb bevalt me steeds beter. Mijn eerste ervaring was wat ingewikkeld. Dat was bij een vrouw ten westen van Londen waar ik onderkomen zocht omdat ik de opnameplekken van Midsomer Murders wilde bezoeken. Chief Inspector Barnaby sprak me nog niet eens zo zeer aan, maar ik was geïntrigeerd door de 19de eeuwse setting waarin ze een moderne detective-serie in opnamen. Huizen uit tijden dat ridders het land onveilig maakten, maar dan als politie aan komen rijden in de laatste uitvoering van een Volvo. Ter plekke bleek dat ze in Engeland nog steeds op die manier wonen. Zelfs de toch erg antiek ogende fair’s op een dorpsplein of in een kerkje waar Barnaby zijn speurwerk doet, je komt het er vandaag de dag gewoon nog tegen.

Maar dat geheel terzijde: die eerste airbnb was van een mevrouw die na haar scheiding een nieuw leven op wilde bouwen, zowel sociaal als financieel. We huurden er een kamer, maar meer dan een slaapkamer was dat niet. We gebruikten verder haar huis, zaten ’s morgens samen aan het ontbijt en de derde dag hebben we voor haar gekookt in plaats van andersom. Leuk, maar ook wel een intensief extra onderdeel van de vakantie.

Daarna heb ik ze in alle soorten en maten meegemaakt. Een paar voorbeelden:
– In Ierland riep de superhost haar man er bij omdat hij net als ik van wielrennen hield. Ik denk dat ik in mijn steenkoolengels een beetje te veel had opgegeven over mijn sportieve prestaties, want even later stond ik een garage met drie supermodellen racefietsen van 5000 euro per stuk, voor ieder weertype eentje, en er naast een binnen-train-ding waar je in de reclame Van der Poel op ziet als hij vertelt waarom hij een bepaald soort shampoo gebruikt.

– Op Cuba, waar ze al aan airbnb deden voordat airbnb bestond, onder de naam casa particular, kreeg ik er voor een euro per nacht een autobewaker bij, waarbij ik overigens het gevoel had dat ik me vooral tegen de man zelf beschermde. Dat was me een euro wel waard. Maar los van die euro konden we met het hele gezin niet alleen heerlijk slapen in de prachtigste huizen, we kregen er ook ontbijt en avondeten van een zo hoog vegetarisch niveau dat ik wel een kookboek zou willen schrijven van de maaltijden die ik daar genoten heb.

– Je moet wel de advertenties goed lezen. In Zweden hadden we geen warm water én geen beddengoed én geen douche én het toilet buiten, net als ‘het huisje’ van vroeger. Dat beddengoed was gelukkig bij te huren, dat koude water bleek helemaal geen ramp. Als je geen vlees eet, kun je bijna altijd ook de afwas doen met koud water. Het heeft mij doen besluiten de vaatwasser niet meer te vervangen toen die kapot was. En er is niks mis met en washandjes in plaats van douchen, dan is warm water ook overbodig. We hadden er een composttoilet. Je zit wel gewoon op het toilet, maar je poep valt in een compostbak. In plaats van doorspoelen, gooi je een bakje zaagsel in het toilet. Als de bak vol is, is de ontlasting vruchtbare mest. Geen stank, geen spoelwater, geen riool.
Heel mooie ervaring! Ook omdat er een roeiboot voor de deur lag, waarmee we nog even een fjord ingevaren zijn.
Dus eigenlijk moet je de advertentie niet eerst goed lezen, want dan had ik wat anders gekozen en deze ervaring gemist.

(tekst gaat verder onder de foto)

– Na 135 kilometer fietsen door het glooiende landschap van Noord Frankrijk bij temperaturen van 35 graden en meer, onderweg bij ieder watertje tevergeefs gekeken of ik er ook kon zwemmen, belde ik bij mijn airbnb aan en deed er een host open die me meteen ook het zwembad in de riante achtertuin aanbood. En ik mocht zoveel pruimen eten van de eigen boom als ik wilde.

– In Finland zei de host dat ze wel een sauna hadden, maar geen tv. De sauna kon ik eerst niet vinden, wat me eigenlijk ook niet zo gek overkwam omdat ik een appartement geboekt bleek te hebben in een flatje van vijftig jaar oud. Bij navraag moest ik in de gewelven van het gebouw zijn waar ik op een blocnote mijn naam opschreef voor wanneer ik daar in de sauna wilde. Het bleek een prachtige hout gestookte sauna waar ik lekker een uur in heb zitten zweten. Wel een sauna dus, maar geen tv, zeiden ze. Daarom heb ik toch maar een foto van het interieur gemaakt.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *