Denne: eten van je vakantieland mee naar huis, dat valt altijd tegen. Op de dreuge wost noa.

We nemen koffie en kaas mee als we op vakantie gaan. En we nemen drank mee terug. Dat heeft Ruurd Hielkema onderzocht voor Motivacion. Denne reist nu licht, maar vroeger nam hij altijd koude schotel van zijn moeder mee. Voor onderweg, maar hij kwam er ook gerust de eerste twee dagen mee door.

Interessant? Deel het artikel

denne eten meenemen op vakantie

Ik heb het onderzoek van Hielkema met interesse gelezen. Wat we mee nemen op vakantie is vooral ‘vanwege gemak’, zegt hij. Ik stel me voor dat je laat op de dag op je bestemming aankomt en dat alles dan dicht is. Dan is het handig als je koffie en thee bij je hebt blijkbaar, want dat is wat we het meest meenemen.

Jaha, want we gaan wel graag naar upcoming landen als Albanië en Georgië, maar van dat eten daar moeten we niks hebben. Daarom ook dat we verder graag kaas, pindakaas en hagelslag meenemen, Koekjes, snoepjes ook. En wasmiddelen. Hé, wij waren toch ontdekkingsreizigers?

Vroeger maakte mijn moeder altijd koude schotel klaar voor als ik op vakantie ging. Aardappelen, groenten, ei, tot kleine blokjes gesneden karbonade en mayonaise. Man, man, man wat was dat lekker. Reden we om 04.30 weg om op tijd aan te komen in Zuid Frankrijk of Midden Italië en dan kon ik bij Wesepe al niet van dat eten afblijven.

Dat gemakseten (koude schotel is eigenlijk net als kruudmoes, je kunt het ’s ochtends meenemen voor tussen de middag want hoeft het niet op te warmen) was toch wel alles wat ik meenam. Ik hoorde en hoor om me heen dat mensen zelfs vlees laten conserveren voor maaltijden in de caravan op een dor veldje ergens aan de andere kant van Europa. Nou, dan ben je een lefgozer. “Van die olijfolie daar, raken mijn darmen van slag” is de reden.

Maar, heeft Hielkema onderzocht, na verloop van tijd gaan we toch integreren daar op de vakantielokatie. We proberen iedere keer iets meer van die buitenlandse eetgewoontes. Vast ook, omdat dat goedkoper scoren is in de supermarkt. “Buitenlandse vakanties zijn misschien wel een even belangrijke bron van inspiratie voor Nederlandse thuiskoks als receptenwebsites of gratis supermarktbladen.”

Dat gaat zo ver dat ik iemand hoorde zeggen: “doe mij maar die typisch Hollandse kost, ach wat heb ik zin in een broodje shoarma!” Als je dan niet geïnspireerd bent door de buitenlandse keuken!

Als je veel eten meeneemt naar vakantie, heb je ruimte over voor de terugweg. Die vullen we dan ook weer op met eten. En drinken. Vooral drinken. Die lekkere wijn van daar, daar wil je thuis nog zo lang mogelijk van blijven genieten. Maar dat valt tegen, want je hebt er dan de zon, het terras en de mediterrane geuren niet bij. En die olijfolie bakt de karbonade eigenlijk ook helemaal niet lekker. Net als de kruiden niet passen bij de aardappelen met boontjes.

Gelukkig had je ook kazen en droge worsten mee terug genomen. Maar ja, die waren na drie dagen al weer op.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden