Denne: De verrechtsing maakt het platteland er niet leuker op

Denne fietste van de week de Sallandroute. Zo’n tocht wordt steeds minder leuk.  Je merkt dat het land rechtser, dus egoïstischer en dommer wordt, vindt Denne. En hij mocht ondanks zijn fietshelm niet langs een boom die ze aan het omzagen waren.

Interessant? Deel het artikel

denne verkeersbord

Zo merk je tussen Hellendoorn en Nijverdal dat er steeds meer en steeds grotere auto’s half op het fietspad geparkeerd worden.
Op het fietspad tussen Ommen en Den Ham had een leverancier een stapel stenen voor een grote villa afgeleverd door ze midden op het fietspad te zetten.

Bij Lettele bleef ik keurig achter een oude vrouw op een elektrische fiets die mijn bel niet hoorde. Toen ze me in de achteruitkijkert zag begon ze op haar man die vijftig meter verder fietste te schelden dat die niet zo dom midden op het fietspad moest fietsten en in ene moeite door schold ze mij de huid vol dat ik een bel moest kopen.

In Bathmen zag en een jong stelletje me aankomen, hielden de hond wat korter aan de riem, maar ze gingen geen decimeter aan de kant, zodat ik op de rem moest en vriendelijk moest vragen of ik er langs mocht. Bij het passeren vroeg ik ‘je had me toch zien aankomen?’ waarop de arrogante kwal zei: ‘je kunt er toch langs?’

Tussen Wijhe en Heino kwam me een trekker met ‘dubbel lucht’ (dubbele rij banden) tegemoet. De jongen achter het stuur was aan het telefoneren. Hij kwam vol gas op me af. Ik moest de grasbetontegels op die ze er voor breed landbouwverkeer neerlegden, maar ook dat was niet veilig genoeg. Ik vloog met mijn dunne racebandjes de mulle berm in en ging bijna op mijn plaat. De trekkerchauffeur drukte kwaad op zijn claxon.

Maar het gekst zijn die lui die de gemeente Raalte inhuurt bomen te onderhouden. De werknemers van Quercus hadden me thuis al eens vastgezet. Moest ik een uur wachten tot ze me er langs lieten. Eerst moesten alle takken van een eik afgezaagd. Van de week waren ze bij de Twentseweg aan de slag.

Voor ik bij de boom was die het moest ontgelden, was ik eerst verrast over de wegafzetting (zie foto boven). Je mag er niet in én je mag er niet harder dan 30. Een agressieve jongeman dwong me van de fiets en eiste dat ik rechtsomkeer maakte. Had ik die borden maar beter moeten bekijken. Dat waren ze wettelijk verplicht zo.

Of ze dan ook wettelijk verplicht waren een omleiding aan te geven, want die miste ik. “Ik ga niet met u in discussie!” Een tweede man kwam er in een poging te imponeren bij staan en de man aan de kettingzaag schreeuwde ook dat ik maken moest dat ik wegkwam.

Maar…

 • er was rechts langs de weg ruimte zat voor veilig passeren.
 • Dat verkeersbord betekent dat je er wel gewoon mag wandelen.
 • Én ik had een fietshelm op.

Die verrechtsing maakt het er niet leuker op.

denne bomen snoeien

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

2 gedachten over “Denne: De verrechtsing maakt het platteland er niet leuker op”

 1. Avatar

  Hallo Denne,

  Ak het goed begrieppe, dan woll’n ze oe bienoa met de batse van de fietse houwen?
  Det sol neet mooi ewes ween.
  Wiej begriept hier in Luttenberg neet, woarumme oe, zo volle narigheid teg’n kump ai op de fietse zit.

  Groet’n, Harm uut Luttenberg

 2. Denne van Knöldert
  Denne van Knöldert

  As ik met de fietse van de berg of dondere Lutt’nberg in, dan vroag ik mie onderweg altied of wat vöar feest d’r moe in het dorp wear an de gang zal weane 😉 Mar ik mut oe met gee’m det ik in Lutt’nberg nog nooit gedonder had hebbe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.