Denne: als de duurzame discussie over koffiebekertjes gaat, dan zijn we er nog niet…

De Week van de Duurzaamheid. Had jij hem ook niet voorbij zien komen? Denne vindt dat we nog wel een tandje kunnen bijschakelen.

Interessant? Deel het artikel

pxhere water 221203

Tijdens de Week van de Duurzaamheid besteedde mijn werkgever extra aandacht aan het gebruiken van de eigen beker of Billie Cup. Om me enthousiast te maken en aan te moedigen, deelden collega’s van de ‘Green Office’ gratis koffie en thee uit, aan iedereen die een eigen mok of Billie Cup meebrengt.

Als ik een jaartal onder die inleiding zou moeten zetten, zou ik op 2012 uitkomen. Vanaf die tijd heb ik al mijn eigen mok op het werk. Eerst stond die op mijn bureau, maar door flexwerken heb ik geen bureau meer. Nu zit ie in mijn tas.

Maar de inleiding speelt zich niet af in 2012. Het was vorige maand. Het zegt alles over waar we zijn in de energietransitie. De greenwashmachine draait op volle toeren, maar we maken er nog altijd een bende van. Met gratis koffie iemand overhalen een eigen mok mee te nemen… Ik dacht dat we zo langzamerhand wel toe waren aan koffiezetapparaten zonder eigen bekers. Dat je die centraal ergens in het pand nog wel kunt kopen, maar dan tegen woekertarieven en onder vermelding van je naam op intranet.

Maar nee, de transitie krijg je niet op gang met harde acties. We moeten er netjes over blijven praten. Donder toch op man. Toen ik 14 jaar was in 1974 en in de tweede klas van de mavo een werkstuk moest maken over energie, eindigde dat al met dat we op moesten schieten omdat het anders te laat was. Van toen tot nu zeggen onze bestuurders dat we er eerst over moeten praten. Net als over statiegeld op petflesjes en blik: eerst praten, dan de industrie het zelf laten oplossen, dan constateren dat ze daar alleen maar naar winstcijfers op korte termijn kijken en dat zelfs de toekomst van hun kinderen hun reet zal roesten, zodat er dan toch maar van hogerhand ingegrepen moet worden. Over tee en half jaar.

Mijn werkgever geeft me nu tien procent korting als ik mijn eigen mok meebreng, of een Billie Cup gebruik. Een Billie Cup: dat zijn herbruikbare bekers. Er staat dus ergens een fabriek herbruikbare bekers te maken, met boten en vrachtwagens naar winkels te vervoeren, zodat ik wegwerpbeker kan gebruiken die ik niet wegwerp. Dan heb je er dus precies helemaal niks van begrepen.

Als je in deze tijd groen wil zijn, breng dan eerst het aantal koffiezetapparaten terug naar minder dan eentje per verdieping, want waarom moet je altijd makkelijk bij de koffie kunnen? En donder ook alle waterkoelers van de kantoortuinen af. Als je echt terug wil naar duurzaam gedrag dan moeten we af van de gewoonte de hele dag door maar koffie of water binnen handbereik te willen hebben.

Trouwens, als het toch duurzamer moet: waarom wordt er dan zo alderjezus veel vettigheid in de bedrijfskantine verkocht? Het ruikt er als een snackbar!

De baas had ook een koffiebeker enquête:
Wat gebruik je nu voor jouw koffie/thee?
– Eigen meegebrachte mok
– Een kopje die bij pantry van mijn werkplek staat
– Beker met statiegeld (bv. Billie Cup)
– Wegwerpbeker

Ik struikel dan ook over ‘pantry van mijn werkplek’. Ik heb geen werkplek, ik ga zitten waar er een stoel vrij is. En een pantry… op mijn werk hebben ze er misschien wel honderd.

Nog een vraag: Heb je ideeën om anderen te stoppen met wegwerp bekers?
Hun opties:
– Ja, namelijk goedkoop aanbieden van een mok
-Ja, namelijk: korting op koffie/thee als dit in eigen mok of statiegeld beker gaat
– Ja, namelijk: zorgen dat een mok weinig ruimte inneemt in de tas
-Ja, namelijk: inzicht geven waarom wegwerpbekers slecht zijn
– Ja, namelijk: wegwerpbeker niet meer aanbieden, anders blijven mensen deze gebruiken

Ik zal me niet uitlaten over ‘wegwerp bekers’ of ‘wegwerpbekers’ voor een werkgever die op vijf spelfouten per A4 een onvoldoende geeft, want ik hou me daar zelf ook niet aan. Maar ik val wel van mijn stoel vanwege de vraag plus gegeven opties.

Beetje als:
Heb jij een idee hoe je mensen aan de veiligheidsgordel krijgt?
Weet jij hoe we roken in het café kunnen afschaffen?

Duzzz.

Benieuwd wat ze volgend jaar gaan doen met de week van de duurzaamheid. Vermoedelijk een enquête over het dragen van korte broeken op de werkvloer. Want het wordt al maar warmer.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.