Hebben jullie ook de indruk dat sportcommentatoren op televisie de beelden net iets eerder zien dan jij? Bij de Vuelta bijvoorbeeld zag Karsen Kroon op Eurosport Robert Gesink demareren, nog voordat de regie er naar overschakelde. En van de week belandde een schot van Mohamed Salah tijdens Liverpool – Ajax al eerder op de paal dan in mijn huiskamer.
Tja, televisie is niet wat je denkt. Soms verkeer ik in dat wereldje. Ik begeleidde een stagiair bij de KRO-NCRV. Daar denken ze echt dat het boerenleven er uit ziet zoals Ivon Jaspers ons dat voorliegt omdat een grote veevoerverkoper dat graag wil.
Ik ken iemand die bij een voorganger van de Voice door mocht naar de volgende ronde. Ze moest vier keer opnieuw vanaf het podium een deur door om daar blij haar familie in de armen te vallen, zodat de cameraman zeker wist dat er een goed shot tussen zat. Dat kan als je het opneemt. ‘De slimste mens’ is ook opgenomen. Gek hè, dat ze dan wel iedere uitzending beginnen met een kijkersvraag. En dan moet je niet hebben dat er na de opnamen maar tijdens de uitzending in de Oekraïne een oorlog uitbreekt.
Ik ben eens op de set geweest van GTST. Aan de buitenkant is het een grote timmerwerf met allemaal stevig afgetimmerde houten wanden. Ga je een deur door, sta je ineens midden op de set.
Bij Baantjes namen ze vroeger het slot van iedere aflevering in een keer achter elkaar op. Dan hoefden ze de huiskamer van De Cock maar één keer in te richten. Acteurs zeiden dan netjes wat ze moesten zeggen, maar wij thuis hadden dan in elk geval het verhaal gezien dat er bij dat plot hoorde. Zij hadden geen idee…
Toen ik ten westen van Londen wandelingen maakte langs sets waar ze Midsomer Murders opnemen, zag ik in een museumpje ook foto’s van die opnames. De camera’s staan boven op de spelers en die camera’s staan op rails, hangen aan kranen, kortom het is buiten beeld een heel spektakel. Dat spektakel verbeeld ik me er nu altijd bij als ik kijk. Ik bedenk me voortdurend waar de camera zo ongeveer moet staan en stel me voor hoe Detective Chief Inspector Tom Barnaby dat allemaal om zich heen ziet.
Ach. ’t Is ook allemaal voor de kijkcijfers gedaan. Bij de commerciëlen begrijp ik dat wel, die maken programma’s om de reclame heen. Maar bij de publieke omroep heb ik er toch wel wat meer moeite mee. Als je in Het Journaal een demonstratie op een plein ergens in de wereld ziet, en je ziet een close up met een man of vijf waarvan er een eentje heel hard schreeuwt, dan weet je zeker dat je daarmee ook de hele demonstratie gezien hebt, want als er veel volk op de been was hadden ze dat wel laten zien.
En als RTV Twente Albergse onrust brengt omdat COA daar een hotel heeft opgekocht, dan bedenk je niet dat er in Albergen ook wel mensen wonen die nog normaal kunnen doen en denken. Maar ja, dat is slecht voor de kijkcijfers.