Denk mee over ‘de kracht van Oost’

Interessant? Deel het artikel

heidema

Het kabinet heeft 20 miljard in een Nationaal Groeifonds gestopt om daarmee veranderingen in de samenleving op bijvoorbeeld het gebied van energie, duurzaamheid, digitalisering, landbouw financieel te steunen. ‘De kracht van Oost’ wil daarvan een graantje meepikken.

Het Nationaal Groeifonds moet je zien als een soort van risicokapitaal. Ondernemers stappen pas in nieuwe ontwikkelingen als ze er geld mee kunnen verdienen. Overheden investeren daarom in het traject daarvóór. Denk maar aan de elektrische auto of aan internet: je hebt durfkapitaal nodig om dat van de grond te krijgen. Soms gaat dat goed (dan gaat het bedrijfsleven er verder mee), soms gaat het fout (dan stopt een ontwikkeling). Het Nationaal Groeifonds gaat van beide scenario’s uit. Waarbij dat wat er fout gaat, zo’n beetje betaald moet zou kunnen worden met wat er goed gaat.

Oost-Nederland is klaar voor investeringen uit het Nationaal Groeifonds, zegt gedeputeerde Andries Heidema: Investeringen in de economie van de toekomst, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie, robotica en duurzaamheidstechnologie kunnen een sleutel kunnen zijn voor toekomstige innovatie. De regio’s, kennisinstellingen en het bedrijfsleven in Oost-Nederland lopen voorop op het gebied van medische technologie, Artificial Intelligence (AI), fotonica, nanotechnologie en robotica. Dus investeringen uit het Groeifonds kunnen voor een significant deel landen in Oost-Nederland. Nederland staat voor grote digitaliserings- en verduurzamingsopgaven, waarvoor sleuteltechnologieën van groot belang zijn. Om de kennis en de expertise gericht in te zetten voor de rest van Nederland, zou het kabinet blijvend in deze technologieën moeten investeren.

Het Oost-Nederlandse ecosysteem heeft toonaangevende kennisinstellingen en bedrijven waar gewerkt wordt aan de snellere toepasbaarheid van de technologieën. Innovatieve start- en scale-ups hebben hierin een belangrijke plek. Zo is het Technisch Medisch Centrum van de Universiteit Twente (TechMed) een vooraanstaande innovatiehub met uitstekende onderzoeks-, innovatie- en onderwijsprogramma’s op het gebied van de gezondheidszorg. Juist in deze corona-tijden is de verdere ontwikkeling van medische technologieën van groot belang. Daarnaast maken Twente en de Regio Arnhem-Nijmegen, samen met Wageningen, deel uit het innovatieve AI-ecosysteem van Nederland. De sleuteltechnologieën kunnen worden toegepast in de maakindustrie, de gezondheidszorg en de AgroFood-sector.

De oproep maakt deel uit van de campagne ‘Nederland slim benutten’, waarmee alle politieke partijen worden aangespoord om gebruik te maken van de Kracht van Oost. De campagne is een initiatief van de provincies Gelderland en Overijssel, de Regio Food Valley, Cleantech Regio, regio Arnhem-Nijmegen, Regio Achterhoek, Fruitdelta Rivierenland, Veluwe, Regio Twente en Regio Zwolle (waaronder Salland). De campagne wordt, behalve door de provincies en de regio’s, ook gesteund door de Economic Boards in Oost-Nederland.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.