Bosbranden in Canada, intense hittegolven, overstromingen in België, Duitsland en Nederland: deze n zomer waren de gevolgen van klimaatverandering dichter bij huis dan ooit . Mensen reageren verschillend ; van woede en frustratie dat de overheid de klimaatcrisis niet met dezelfde urgentie behandeld als de corona pandemie tot apathie en ontkenning.
De toekomst van generaties bedreigd
De 14 jarige Rosalinde uit Heiloo maakt zicht zorgen over haar toekomst. Nadat 3 weken geleden het IPCC rapport verscheen, waarin wordt gewaarschuwd voor weersextremen door “ongeëvenaarde klimaatverandering “, besloot ze een brief te schrijven aan demissionair premier Rutte. “Dit is mijn toekomst en van zoveel andere jongeren. Jammer genoeg hebben wij geen inspraak in de Tweede Kamer, maar u wel “.
Ze hoopt dat Rutte meer gaat doen om klimaatverandering tegen te gaan. “Het gaat niet alleen over mijn toekomst , maar ook die van honderden miljoenen mensen over de hele wereld. Hun toekomst wordt aangetast omdat u in plaats van de wereld te redden , de economie wilt redden. Dit gevoel krijgen wij als jongeren.”
De middelbare scholiere schrok van het klimaatrapport. “Er moeten echt ingrijpende maatregelen komen, maar ik las ook dat er geen spoeddebat zou komen. Dat vind ik best wel raar. Ik heb het gevoel dat er allemaal alarmbellen afgaan, maar dat niemand echt luistert.”
Om te zorgen dat de politiek wel gaat luisteren zouden mensen massaal de straat op moeten gaan om hun zorgen en onvrede over het gebrek aan visie te uiten.
Zondag 29 augustus is daar gelegenheid voor van 13.00 tot 13.30 op het Grote Kerkhof in Deventer. Klimaatalarm Deventer organiseert deze maandelijkse demonstratie en deze keer is het thema Woede. Neem iets mee om aan het einde van de demonstratie lawaai te maken en letterlijk alarm te slaan.
Klimaatalarm Deventer is een coalitie bestaande uit Grootouders voor het Klimaat, Milieu Defensie, Extinction Rebellion Deventer, Fridays for Futere, Saxion, De Groene Kerken, werkgroep van de Dag voor de Vrede.