Demeter weken bij biowinkel Overesch

Vanaf 3 oktober is in biologische winkels een campagne van twee weken gestart om klanten bewust te maken van de positieve impact van de aankoop van Demeter producten. Hieronder een overzicht wat biodynamisch voor Overesch Ecologische Landbouw betekent.

Interessant? Deel het artikel

Bio boerderijwinkel Overesch Raalte
Bio boerderijwinkel Overesch Raalte
In 1994 is Overesch van de intensieve landbouw omgeschakeld naar de biologische landbouw. Eerst met de akkers en in 2002 met de varkens. Om nog verder te verduurzamen zijn we in 2008 doorgeschakeld naar de Biodynamische landbouw, met als keurmerk Demeter.

 

Wat betekende dit voor ons bedrijf?

Op de eerste plaats gingen we minder mest gebruiken, in plaats van 170 kilo stikstof naar 112 kilo stikstof per hectare. Een hele belangrijke stap, deze evenwichtige bemesting. Met minder mest toch een goede en gezonde productie produceren.

Door de bodem en het bodemleven te voeden, voedt de bodem de plant. Dat doen we door heel zuinig met de bodem om te gaan. Zorgen dat je met nat weer de bodem niet kapot rijdt met de trekker. Verder gaan we het land niet meer ploegen, maar ondiep cultiveren zodat de organische stof toeneemt en het bodemleven en schimmels intact blijven. Dit zorgt er dan weer voor dat de bodem tijdens regen meer vocht kan opnemen en tijdens droogte het water langer kan vasthouden. Ook het gebruik van compost en stalmest helpen daarbij.

Verder is minimaal 10% van de oppervlakte begroeid met “biodiversiteit”. Dat betekend in ons geval houtwallen, knotwilgen, elzen singels, verruigingsranden, enz. Deze maatregelen zorgen ervoor dat er plek op de boerderij is voor insecten, vogels, zoogdieren, vlinders. Op deze manier ga je proberen om in harmonie met de natuur je bedrijf te runnen wat ook nog resulteert in een gevarieerd landschap.

Voor de koeien betekend het dat deze hun horens moeten behouden. De koeienhoorn bestaat niet alleen uit een dode hoornlaag maar ook uit bot, bloed- en zenuwweefsel. Als je je hand op de aanzet van een koeienhoorn legt, kan je de lichaamswarmte van de koe heel goed voelen. Mijn vader kon vroeger aan de hoorn voelen of de koe koorts of ondertemperatuur had. Een koe is ook “completer” met hoorns!

Biodynamische boeren doen ook aan collegiale toetsing. In groepen van 5 boeren bezoeken zij elkaars bedrijf en bevragen zij elkaar hoe de boer zich ontwikkelt en hoe de kernwaarden van de biodynamische landbouw nog verder te ontwikkelen zijn.

Overesch recept van de week

Rode kool steaks voor 4 personen:

VOOR DE STEAKS:
1 kg rode kool
1 teentje knoflook
1 sinaasappel
1 bosje Tijm (klein)
3 el hazelnootpitten
100 g rode druiven
2 el olijfolie
2 el balsamico azijn
1 el mosterd
2 el ahornsiroop
½ theelepel chilivlokken
Peper
Zout
VOOR DE AARDAPPELEN:
700 g aardappelen (kruimig)
200 ml melk
1 el boter
Nootmuskaat
Peper
Zout
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180°C boven-/onderwarmte. Maak de rode kool schoon, was hem en snijd hem in plakken van ongeveer 1 cm dik. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Pel het knoflookteentje en hak het fijn. Spoel de sinaasappel af met heet water, dep hem droog, rasp de schil en pers het sap eruit. Spoel de tijm, schud hem droog en pluk de blaadjes van de steeltjes. Hak de hazelnootpitten grof. Was, droog en halveer de druiven.2. Meng de gehakte knoflook, 1 el sinaasappelschil, 2 el sinaasappelsap en olijfolie, balsamicoazijn, mosterd en ahornsiroop tot een marinade. Breng op smaak met chilivlokken, peper en zout. Verdeel over de plakken rode kool en bak ze 40 minuten op de middelste plank. Voeg na ongeveer 15 minuten 2/3 van de druivenhelften, hazelnoten en tijmblaadjes toe aan de rode kool en bak. Stel de grillfunctie in voor de laatste 5 minuten baktijd.3. Schil en was intussen de aardappelen en kook ze ongeveer 20 minuten in kokend water met zout. Aan het eind van de kooktijd afgieten en pureren met een aardappelstamper. Roer de melk en de boter erdoor, breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.4. Haal de rodekoolsteaks uit de oven en serveer ze met de aardappelpuree. Besprenkel met een beetje sinaasappelsap en versier met de resterende hazelnoten, druiven en tijm.

Eet smakelijk!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.