De wijk veiliger maken met de zachte hand ipv repressie

Interessant? Deel het artikel

'@PX Here voetbal straat

Vorige week publiceerden we een opinie over de welzijnswerker die wijkagent werd. Dat is een zekerheidje voor verharding. Hoe lief oom agent ook is, hij heeft wel een uniform aan. Richard de Vries van Urban Senses is het daar helemaal mee eens. Hij schreef voor Binnenlands Bestuur een essay en adviseert de straat veiliger te maken met zachte hand.

Positieve gedragsbeïnvloeding als middel tegen overlast en onveiligheidsgevoelens. Die kant moet het volgens De Vries op: Een positieve omgevingsboodschap zorgt er niet alleen voor dat de veiligheidsbeleving wordt verhoogd, maar ook dat we ons positiever gaan gedragen. We voelen ons prettiger in onze omgeving en dat is van directe invloed op ons gedrag!”

De Vries heeft het over het warterbedeffect. Jochies die met een voetbal tegen een muur schoppen kun je wegsturen, maar dan krijg je even later uit een ander deel van de wijk dezelfde melding over dezelfde jochies. “Zou het niet mooi zijn als de sociale en fysieke omgeving veiligheid stimuleert? Dus niet repressie en regelgeving als motivator maar een intrinsieke motivatie die ervoor zorgt dat een gemeenschap zich veilig, prettig en verbonden voelt met zowel de sociale als de fysieke omgeving?”

Lees hier het hele artikel op Binnenlands Bestuur.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.