De vlinderfotograaf spot een prachtig gecamoufleerde Ringspikkelspanner

De Sallandse vlinderfotograaf is veel op pad, mede namens Salland Zoemt, om te kijken hoe het met de vlinderstand in Salland is. Iedere week deelt hij zijn ervaringen.

Interessant? Deel het artikel

Schermafbeelding 2022-06-19 om 21.30.32

Het vlinderavontuur dat ik vorige week maandag beleefde, speelde zich af aan de Hartkampweg in Raalte. Het was rond vijven, toen ik op weg naar vlindertuin Ramelo het kruispunt De Brink-Hartkampweg overstak en gewoontegetrouw de bomen tijdens het fietsen inspecteerde op nachtvlinders.

Bij de eerste boom was het raak! Ik dacht bij mezelf: dat lijkt verdraaid veel op een Spikkelspannersoort. Dus ik kneep de handremmen stevig in, zette mijn fiets op de standaard in de wegberm en liep naar de boom waarop ik dacht een Spikkelspanner te hebben gespot. Ik inspecteerde de plek op het schors, maar ik kon geen nachtvlinder ontdekken. Een beetje teleurgesteld overviel mij de gedachte dat ik waarschijnlijk een beschadiging of vorm in het hout voor deze vlindersoort had aangezien.

Maar ik vermande mezelf en onderzocht de boom nog eens heel rustig en geconcentreerd. Toen ontdekte ik hem: een prachtig gecamoufleerde Ringspikkelspanner!

Nadat ik een aantal foto’s had gemaakt, liep ik voldaan terug naar mijn fiets. Net toen ik mijn standaard wilde inklappen, stopte er een witte auto naast me en vanuit een open raam vroeg de jonge bestuurder mij of ik pech had met de fiets. Ik antwoordde hem opgetogen dat ik een vlinder had gefotografeerd, dat er niets aan mijn fiets mankeerde en bedankte hem hartelijk voor het vragen naar mijn situatie.

De Ringspikkelspanner is een algemeen voorkomende nachtvlinder, die je kunt aantreffen van eind april tot eind juli in één generatie. Onder meer berk en eik dienen als zijn waardplant. Hij overwintert als pop in de grond.

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Stichting Salland Zoemt

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.