De Vlinderfotograaf kent ook vlinders onder water

Insecten leven ook onder water. Daar zoemen ze niet. Maar wist je dat er zelfs een vlinder zijn leven onder water begint?

Interessant? Deel het artikel

vlinder

Vorige week donderdag plaatste Hier in Salland een artikel over het samenwerkingsverband dat het Waterschap Drents Overijsselse Delta en Stichting Salland Zoemt zijn aangegaan, in de vorm van een gebiedsgerichte pilot, waarmee wordt getracht de biodiversiteit in Salland te vergroten.

Als titel voor boven het artikel bedacht Hier in Salland de pakkende tekst: “Salland zoemt ook onder water.” Als reactie hierop, plaatste een lezer het volgende commentaar op social media: “Sinds wanneer zoemen vissen?”

 

Ik kon er smakelijk om lachen. Maar de lezer had wel gelijk. Want het typisch zoemende geluid dat kleine gevleugelde insecten produceren, heeft alles te maken met het verplaatsen van lucht. Dus dat geluid zul je onder water nooit horen. Dat betekent echter niet dat er geen insecten onder water leven. Sterker nog, er leven zelfs vlinders onder water, zoals de Egelskopmot, het Kroosvlindertje en de Waterleliemot. Tijdens hun ei- en rupsstadium welteverstaan.

Ook op het Franciscushof-terrein in Raalte komt de Waterleliemot voor. Hij leeft daar in de dichtbegroeide oevervegetatie in de buurt van De Veldhof. De bevruchte vrouwtjes zetten hun eitjes onder stilstaand water af op de rand van een blad. De rupsen maken kokertjes van stukjes blad, die aanvankelijk met water gevuld zijn. Als de rups na twee keer vervellen overgaat op luchtademhaling, maakt de vervelde rups een behuizing van twee elliptische stukjes blad, die met spindraden samengesponnen worden en lucht bevat. Deze wordt ongeveer zeven keer vernieuwd tijdens het rupsstadium. De stevig aaneen gesponnen randen en een fijne bekleding van spindraden binnenin de koker voorkomen het binnendringen van water. Om voedsel te nuttigen steekt de rups zijn hoofd uit de behuizing. Ook de verpopping vindt onder water plaats.

 

Veenwortel, drijvend fonteinkruid, waterlelie, klein kroos en in mindere mate kleine egelskop, dienen als waardplant voor de rupsen. De volgroeide vlinders kun je aantreffen van mei tot juni en van augustus tot september, in twee generaties. Deze vlindersoort is voornamelijk te vinden in vijvers, sloten en poelen met drijvend fonteinkruidwaterlelie en gele plomp.

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Stichting Salland Zoemt


Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.