De Vlinderfotograaf: Insecten bestuiven ons eten dus laten we ze gezond voeden

Het was landelijke zaaidag op 22 april. Voor de Sallandse vlinderfotograaf reden toch even de aandacht te vestigen op welk zaad je moet gebruiken: biologische. Anders gaat het niet goed komen met de insecten die straks van de bloemetjes eten.

Interessant? Deel het artikel

vlinder
@Sallandse vlinderfotograaf

Op 22 april vond voor de negende keer de Nationale Zaaidag plaats. Dit is een initiatief van De Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden waarmee zij particulieren, gemeenten, agrariërs, scholen en andere grondbezitters oproepen om bloemstroken aan te leggen zodat er één groot bloemenlint voor bijen ontstaat.

In Nederland komen ongeveer 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd en een deel zelfs verdwenen. 80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze inheemse planten worden bestoven door bijen en andere insecten, waaronder nachtvlinders. Mede daarom raad ik het gebruik van biologisch Skal-gecertificeerd zaaigoed aan. Zo’n bio-certificaat betekent dat de zaden 100% natuurlijk zijn. Daarmee zorg je ervoor dat bijen, vlinders en andere insectensoorten geen fungiciden, planthormonen en insecticiden binnenkrijgen.

Maar ook de vlinders hebben het lang niet allemaal even makkelijk. Zo zijn er in de afgelopen decennia 15 soorten uit Nederland verdwenen en zijn er op dit moment 12 soorten die ernstig worden bedreigd. Van de 77 vlindersoorten die in Nederland voorkomen, staan slechts 29 niet op de Rode Lijst Dagvlinders.

In nauwe samenwerking met Stichting Salland Zoemt en Stichting Eetbaar Olst-Wijhe, werk ik aan verschillende projecten in Salland, die ervoor zorgen dat er meer rustgebieden en veilige verbindingszones voor vlinders, bijen en andere insectensoorten bijkomen en bestaande habitats beter worden beschermd.

Op de foto staat een Landkaartje, een algemeen voorkomende dagvlinder, die je in heel Salland kunt aantreffen. Ondanks dat deze prachtige vlinder niet tot de bedreigde soorten hoort, is het aantal Landkaartjes dat ik waarneem, de afgelopen jaren afgenomen. Toch komen er in Salland talloze populaties voor, onder andere in Heino, waar ik dit bijzonder mooie exemplaar vorig weekend aantrof in een kruidenrijke wegberm.

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Stichting Salland Zoemt

 

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.