De tuin winterklaar maken is niet meer van deze tijd

Interessant? Deel het artikel

tuin winterklaar

Dode bladeren verwijderen, struiken snoeien of planten afknippen: oktober is voor veel mensen de maand om de tuin winterklaar te maken. Mooi Leven Overijssel en Natuurorganisatie IVN Overijssel roepen inwoners van Overijssel op om de tuin juist niet winterklaar maken.

Om het blad te laten liggen in de border en vogels en andere dieren de winter door helpen. Naast zelf de tuin niet-winterklaar te maken, geeft Mooi Leven Overijssel elke maand 15 GRATIS Plant & Klaar boxen weg tot en met januari 2021. De Plant & Klaar box is een pakket vól groene inspiratie voor alle inwoners van Overijssel met elke maand een ander thema. Om het leven net iets groener en mooier te maken. Geïnteresseerden maken tot en met 31 oktober kans op de box van november via de Facebookpagina van Mooi Leven. De Plant & Klaar box van november staat in het teken van vogels.

Wat kun je zelf doen om vogels de winter door te helpen?
Lilian Dieben van IVN: ‘Als we oude bladeren laten liggen, kunnen wormen, spinnen en insecten er compost van maken. Vogels zoals roodborstjes, merels en mussen smikkelen van de beestjes onder de bladeren. In het voorjaar hebben we gratis compost zodat de planten nog uitbundiger bloeien. Een echte win-win situatie dus.’

Maar er is nog meer te doen volgens Lilian Dieben: ’Als uitgebloeide bloemen blijven staan, kunnen de vogels zaden vinden in de tuin. Ook is het straks als het kouder wordt een prachtig gezicht, die uitgebloeide bloemen met een laagje rijp erop. Zaden die niet worden opgegeten komen in het voorjaar misschien op en zo bloeit de tuin nog uitbundiger volgend jaar.’

Afgevallen blad en uitgebloeide bloemen hebben een hele belangrijke rol voor veel dieren en planten in de tuin. Kortom; niets doen mag gewoon!

Over Mooi Leven
Mooi Leven is er voor inspiratie om jouw leven nog mooier te maken. Wij geloven dat familie, samen zijn, gezelligheid en buiten zijn een gouden combinatie is. Want buiten is goed voor ieder gezin, en iedereen heeft een buiten #mooileven.

Over IVN Overijssel
IVN Overijssel zet zich als non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Overijssel. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. IVN: beleef de natuur!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.