De Syrische Gemeenschap: Het Contrasterende Leven tussen Conflicten in Turkije en Vrede in Nederland

In de nasleep van de recente voetbalwedstrijd tussen Turkije en Nederland, ontstond er veel discussie over de politieke en sociale achtergronden van de wedstrijd. Er leek een doelgerichte mediacampagne opgezet om politieke spanningen tussen Turkse Nederlanders en Nederlandse burgers te verminderen en de wedstrijd als een sportief evenement te presenteren. Dit bleek zeer succesvol en zorgde voor een plezierige sfeer.

Interessant? Deel het artikel

138-144844-netherlands-fans_700x400

Echter, voor veel Syrische Nederlanders bracht de wedstrijd een ander soort spanning met zich mee. Velen van hen waren fel tegen het Turkse team en vierden zelfs de nederlaag van Erdoğan. Dit komt door de diepgewortelde gevoelens van verraad en haat als gevolg van de gebeurtenissen in Turkije en Syrië.

 

Geweld tegen Syriërs in Turkije.

Recentelijk heeft de stad Kayseri in Turkije gewelddadige aanvallen op Syrische vluchtelingen gezien, waarbij hun huizen en bezittingen werden verbrand en vernield. Deze gebeurtenissen zijn het gevolg van toenemende spanningen in Noord-Syrië, waar Turkije de controle heeft, en het groeiende Turkse herstel met het Assad-regime. Dit complexe politieke landschap heeft geleid tot een toename van haat tussen Turken en Syriërs, waardoor vreedzaam samenleven in Turkije bijna onmogelijk is geworden. De Turkse regering lijkt er zelfs op aan te sturen om de vluchtelingen terug te sturen naar de grensstrook.

Vreedzaam Samenleven in Nederland

In schril contrast met de situatie in Turkije, leven Syriërs en Turken in Nederland zonder noemenswaardige problemen samen. Ze werken samen, kopen in elkaars winkels en er ontstaan vriendschappen. Dit grote contrast brengt de Syrische gemeenschap in verwarring, aangezien ze zich verscheurd voelen tussen de realiteit van geweld in Turkije en de vreedzame co-existentie in Nederland.

Oorzaken van Geweld in Turkije

Er zijn verschillende redenen voor de spanningen en het geweld in Turkije:

Turks Herstel met Assad: Dit heeft bij veel Syriërs gevoelens van verraad gewekt, vooral bij degenen die naar Turkije zijn gevlucht om aan het Assad-regime te ontsnappen.
Spanningen in Noord-Syrië: Turkse controle over delen van Noord-Syrië heeft geleid tot meer vijandigheid, vooral gezien de recente normalisatie tussen Turkije en Syrië en de acties van het Turkse leger die als vernederend worden ervaren.
Economische Invloeden: De verslechterende economische situatie in Turkije heeft sommige Turken ertoe gebracht Syrische vluchtelingen als economische last te zien, wat wordt aangewakkerd door politieke retoriek die oproept tot hun terugkeer naar de grensgebieden.
Het Succes van Integratie in Nederland
De succesvolle integratie van Syriërs en Turken in Nederland is te danken aan:

Overheidssteun: De Nederlandse overheid biedt programma’s aan om vluchtelingen te helpen integreren, zoals taallessen en werkgelegenheidskansen.
Strenge Wetten tegen Racisme en Geweld: Nederland hanteert strikte wetten die racisme en geweld tegengaan, wat zorgt voor de bescherming van ieders rechten.
Maatschappelijk Bewustzijn: De Nederlandse samenleving heeft een hoog bewustzijn over vluchtelingenkwesties en het belang van vreedzaam samenleven.
Psychologische Uitdagingen voor Syriërs
Dit contrast tussen hun ervaringen in Turkije en Nederland creëert grote psychologische uitdagingen voor Syriërs. In Turkije voelen ze zich constant bedreigd, terwijl ze in Nederland een stabiel en veilig leven leiden. Dit verschil veroorzaakt een innerlijke strijd en verwarring.

Conclusie

De Syrische gemeenschap bevindt zich in een complexe situatie, waarin ze geconfronteerd worden met grote tegenstellingen tussen geweld in Turkije en vreedzaam samenleven in Nederland. Om deze uitdagingen te overwinnen, is er behoefte aan psychologische en sociale ondersteuning, evenals aan het bevorderen van begrip tussen verschillende culturen. Alleen door middel van dialoog en tolerantie kan deze kloof worden overbrugd en kunnen Syriërs en Turken en de rest van de samenleving in vrede en veiligheid leven.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “De Syrische Gemeenschap: Het Contrasterende Leven tussen Conflicten in Turkije en Vrede in Nederland”

 1. Avatar
  Marian Vlierhuis

  Dank voor dit artikel Hasan !
  De meeste Nederlanders weten niet dat dit momenteel speelt in Syrië en Turkije. Het gaat ten eerste om de bereidheid je hiervan bewust te worden en daadwerkelijk hiermee aan de slag te gaan.
  Bij ons thuis hing vroeger een spreuk aan de muur : “Verbeter de wereld , begin bij jezelf” .
  Ligt daar niet de uitdaging voor ons allen ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.